Yanak Asma

Yanaktaki deri sarkmasını ve çene kenarı üzeri deri katlantılarını düzeltmektedir. Kulak önü favori bölgesindeki saçlı deri içinden ve şakak bölgesindeki saçlı deriden iğne delikleri açılıp özel dikişler ile bunlardan geçirilerek  uygulanmaktadır.

Asma Yöntemleri Kimlere Faydalı Olabilir
Genç ve orta yaş gurubu, sarkmaları aşırı değilse  en iyi faydalanan gurupdur. Bu kişilerde daha büyük müdahalelere (yüz-boyun germe ameliyatları) gerek olmadan daha taze, dinlenmiş, gençleşmiş bir durum elde edilebilir. Bu işlemlere enjeksiyonla doku (yağ, doku kokteyli) aşılamaları ve deri kollajenini tamir eden (fraksel, thermage gibi) yöntemlerle tedavi ilave edilirse, kişilerin ameliyatla tedavi olma gereksinimleri ileri tarihlere ertelenebilir.

Ameliyat Öncesi Değerlendirme
Bu tür bir sorunu olan kişinin öncelikle danışması gereken kişi bir plastik cerrah olmalıdır. Doktorunuzun muayenesinden sonra yöntemin nasıl uygulacağı hakkında  size bilgi verilecektir.. Komplikasyon riski iyileşme dönemindeki takiplerinizde cerrahlarınızın tavsiyelerine yakından uyarak minimuma indirilir.

Anestezi
Tüm asma işlemleri lokal anestezi ile ameliyatsız olarak uygulandığından kişi uygulamadan sonra evine / oteline gönderilmekte ve ertesi gün kontrole geldikten sonra kısa sürede günlük yaşantısına dönebilmektedir.

Kaş Asma

Gençlik ve güzelliği beraberce ve en etkin yansıtan bölge şüphesiz göz çevresidir. Kaşların sarkık olması kişiye yorgun ve hüzünlü bir ifade verir. Tiyatroda dramayı yansıtan maske bunu en soyut şekilde belirtir. Kaşların ve gözlerin yanlardan yukarıya doğru kalkık olması taze bakıştaki mutluluğu ve güzelliği ortaya çıkarır. Tiyatrodaki Komediyi yansıtan maske mutluluğu ve gülmeyi simgeler. Gözlerdeki taze bakışı ve güzelliği  alt ve üst kapaklardaki diri bir deri yapısı, bu bölgelerdeki dolgunluk, dış kantus dediğimiz dış kenarların gergin ve hafifçe yukarı doğru çekik olması sağlar. Göz cevresindeki çöküntüler, derilerdeki sarkma ve katlanmalar kişiyi yorgun, uykusunu alamamış ve bazen ise yaşlanmış gösterir. Bu bölgelere yapılan sınırlı fakat etkin müdahaleler kişilere hemen en kısa yoldan hoş, güzel ve genç bir görüntü kazandırır. Son 10 yılda estetik cerrahide, özellikle Amerika’da, alınan  olumsuz sonuçların, öz eleştiriler sonucunda, ve kazanılan tecrübelerin ışığında irdelenmesiyle, tekniklerde büyük değişikliklere gidilmesine yol açmıştır. Fresh look~Taze bakış elde edilirken doğallığı da korumanın önemi bu konudaki en deneyimli Plastik cerrahlar tarafından kabul edilmektedir.

Yorgun bakış ve yaşlanmayı tetikleyen faktörler:

Korunma tıp dalında en önem verilen konuların başında gelir. Bu nedenle çabuk yaşlanmayı tetikleyen faktörleri kısaca hatırlatmayı uygun buluyorum. Bunlar, Güneş ışınları ve ultraviolet ışınlar, sigara, aşırı mimik kasılmaları, üzüntüler, uykusuzluk, hormonal değişiklikler, yüze uygun olmayan kozmetiklerin tatbiki, zararsız olduğu kanıtlanmamış dolgu maddelerinin enjeksiyonu ve genetik faktörler olarak özetlenebilir.

Sarkmış kaşların kaldırılması:Ameliyatsız  kaş asma diye de adlandırılan bu yöntem, kesme, sıyırma gibi bir işlem olmadan sadece dikişle kaşların asılmasıdır. Çok büyük sarkmaları olmayan veya küçük müdahale isteyen kişilere, lokal anestezi ile uygulanan, 15 dakikalık bir yaklaşımdır. Buradaki prensibi daha iyi  kavramak için, elinize bir ayna alıp kaşlarınızın pozisyonuna bakınız, sonra sırt üstü yatağa uzanıp tekrar kaşlarınızın pozisyonuna baktığınızda kaşlarınızın eskisi kadar sarkık olmadığını göreceksiniz. Buradaki prensip yatar vaziyetteki kaşların, yatar pozisyonunda iken, dikişle asılmasıdır. Ayağa kalktığımızda artık kaşlar, yerçekimi nedeniyle aşağıya sarkamayacaktır. Bu pozisyon kişiye taze bakış kazandırmak için etkin ve basit bir yaklaşımdır. Ancak hastaların, bu işlemin bir germe değil bir asma olduğunu bilmeleri gerekir.

Hyalüronik Asit

Hyalüronik asit normalde bağ dokumuzda bulunan bir yapı taşıdır. Yaşlanma, güneş ışınları, mimiklerimizin etkisi ile yıllar içinde azalmakta ve bu da derin kırışıklık oluşumuna neden olmaktadır. Hyalüronik asit içeren dolgu maddelerinin enjeksiyonu ile bu derin çizgi ve oluklar anında yok olurlar

Nerelere Dolgu Enjeksiyonu Yapılabilir?
Dudak ve burun arasında uzanan nazolabiyal oluğa,
Kaş arasındaki kızma çizgisine
Göz çevresindeki kaz ayaklarına
Dudak kenarındaki üzüntü çizgilerine
Dudak kontürü ve hacimlendirilmesinde
Yanak ve çene hacimlendirilmesinde
Herhangi bir sebepten doku kaybı olan bölgelere yapılabilir

Uygulama Öncesi
Hastaların uygulama yapılacak günde aspirin, E vitamini ve antienflamatuar ilaçlar almaması istenir. Ön hazırlık olarak, uygulama yapılacak olan bölgeye lokal anestezi uygulanır.

Uygulama
Kırışıklığın derinliğine göre seçilecek olan dolgu maddesi, bölgeye doğrudan enjekte edilir. Uygulama, yapılacak olan bölgenin genişliğine göre 10 ila 30 dakika sürer. Uygulamanın hemen sonrasında görülebilecek ödem oluşumu yaklaşık 1-2 saatte geçmektedir. Hyalüronik asit dolgu maddesinin kalıcılığı 6 ila 8 ay olmakla beraber, düzenli yapılacak uygulamalarda bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.

Uygulama Sonrası
Uygulama yapılan gün içinde;
Duş yapmak,
Sauna veya hamama gitmek,
Ağır spor yapmak sakıncalıdır,
Bunları dışında hasta gündelik aktivitelerine devam edebilir.

Botox

Yüzümüzdeki mimik kaslarının aşırı çalışması sonucu oluşan kırışıklıkların önlenmesindeki en pratik çözüm Botox enjeksiyonudur. Hem tedavi edici, hem de koruyucu özelliği vardır:

Yıllar içerisinde yüze yerleşmiş çizgilerin tamamen açılmasını sağlar. Henüz yüze yerleşmemiş ancak tekrarlayan kas hareketleriyle belirginleşen çizgilerin ise derinleşmeden düzelmesini sağlar. Ayrıca ter bezlerini bloke edici etkisiyle aşırı terlemeyi sonlandırır.

Nerelere Botox Uygulaması Yapılabilir?
Alındaki yatay kırışıklıklara
Göz çevresi kaz ayaklarına
Burun kenarındaki tavşan çizgilerine
Dudak üstündeki sigara çizgilerine
Çenedeki istenmeyen çizgilenmelere
Boyun bölgesindeki enine çizgilenmelere
Aşırı terleme olan avuç içi, ayak tabanı ve koltuk altına yapılabilir

Uygulama Öncesi
Özel bir hazırlık gerekmez

Uygulama
Kas hareketi yaptırılarak belirlenen noktalara uygulama yapılır. Uygulama, enjeksiyon yapılacak bölge sayısına göre 5 dakika ila 10 dakika sürer. Etkisi 24 saat içinde başlamakla beraber 5 gün sonra tam etkisi oluşur. 1 hafta sonra tam yok olmayan kırışıklıkların tedavisi rötuş uygulaması olarak yapılır. Etkisi 6 ay sürmekle beraber, düzenli uygulama yapıldığı takdirde etki süresi 1 yıla kadar uzayabilmektedir.

Uygulama Sonrası
Uygulama sonrasındaki 4 saat boyunca;
Başın arkaya veya öne eğilmesi yoluyla yapılan aktiviteler,
Uygulama yapılan bölgelerin masajlanması,
Sauna veya hamama gitmek,
Spor yapmaktan kaçınılmalıdır.
4 saatten sonra bütün aktiviteler yapılabilir

 

Sekonder Burun Estetiği

Sekonder Burun Şekil Bozukluklarının Tedavisi
Sekonder yani daha önceden burun ameliyatı olmuş hastaların burnundaki şekil bozukluklarının giderilmesine yönelik estetik operasyonlar, her zaman titizlikle yapılması gereken cerrahi müdahalelerdir. İlk defa burun estetiği olacaklara nazaran daha evvel burun ameliyatı olmuş kişilerin ameliyat edilmesi, daha zor bir iştir. Bu yüzden ameliyat öncesi planlamada dikkatlice karar verilmelidir. Bir veya daha fazla burun ameliyatı olan kişilerin burun yapısında bozulma olduğundan sekonder burun ameliyatı da daha zor bir uğraşa dönüşür ve bu da iyi sonuç elde edilmesini güçleştirir.

Estetik Ameliyatın Ardından Burunda Nasıl Bozukluklar Olabilir?

  • Eğiklik
  • Çöküntü
  • Burun sırtının aşınması
  • Kanatlarda çöküntü, mandalla sıkışmışçasına görünüm
  • Çok kısa burun

Bozulmuş Burun Estetik Ameliyatla Nasıl Düzeltilir?
Burnun düzelmesi için yapılan bu cerrahi müdahalelerde çoklu kıkırdak aşılaması gerekebilmektedir. Bu çoklu kıkırdak aşılamalarında ekseriyetle kulak kıkırdaklarından yararlanılır ancak sekonder burun ameliyatlarında sadece kulak kıkırdağı yeterli olmayabilir. Bu tür durumlarda kaburga kıkırdağından da faydalanılabilmektedir. Donörlerden elde edilen hazır kıkırdaklar kullanılabileceği gibi, kişinin kendi kaburga kıkırdağından da istifade edilmesi mümkündür. Hazır kıkırdak doku kullanılması halinde 2-2,5 saat kadar süren bu cerrahi müdahale, hastanın kendi kıkırdak dokusu kullanılması durumunda kıkırdak alma işlemi de yapılacağı için operasyon 3,5-4 saati bulabilmektedir.

Sekonder Burun Ameliyatı, İlk Ameliyattan Ne Kadar Sonra Yapılabilir?
Burun ameliyatı olmuş ve düzeltme için sekonder burun ameliyatı olmayı düşünen kişinin, son geçirdiği burun ameliyatının üzerinden en az 6-12 ay geçmesini beklemesi lazımdır.

Göz Estetiği

Estetik göz kapağı cerrahisi veya blefaroplasti, alt ve üst göz kapaklarındaki fazla deri ve yağın uzaklaştırılması ameliyatıdır. Göz altındaki torbalanmalar ve kapaklardaki sarkmalar gibi kişiye yorgun ifade veren durumları giderir.

Cerrahi Yöntem :

Blefaroplasti düşünen kişinin atacağı ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır. Kişi arzulanan kusursuzluk değil, düzeltme olduğunu aklında tutarak ameliyat sonrası daha iyi görünme ve daha iyi hissetme konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır.
Herhangi bir estetik ameliyat uygulanmadan önce saptanması gereken en önemli etkenlerden biri duygusal dengedir. Blefaroplasty görünümünüzü düzeltebilir ve özgüveninizi tazeleyebilir ama gerisi size kalmaktadır. Sizi muayene ettikten sonra cerrah, yaş, derinin durumu ve diğer fiziksel ve tıbbi etkenler gibi, ameliyat kararını etkileyecek diğer değişkenleri tartışacaktır. Genç kişilerde blefaroplasty genellikle sadece kapak altındaki yağ dokusunu uzaklaştırmak için uygulanır. Daha ileri yaştakilerde deri tonusunun kaybı fazla derinin de uzaklaştırılmasını gerektirecektir. Bazı kişilerde kaşların ve şakağın düşmesi, göz kapağı cerrahisinden alınacak sonucu olumsuz yönde etkileyebilir. Cerrahınız bu durumda kaş kaldırma, şakak germe yapılmasını önerebilir. Görmeyi veya gözyaşı oluşumunu engelleyen veya azaltan göz sorunlarının ameliyat öncesi saptanması önemlidir. Bu durumların kapak ameliyatı öncesi bir göz uzmanı tarafından tedavi edilmesi gereklidir. İlk görüşme esnasında cerrah, kullanılacak ameliyat tekniği, anestezi ve ameliyatın nerede yapılacağı gibi durumunuzla ilgili özel detayları açıklayacaktır.
Her yıl yüzlerce blefaroplasty başarıyla uygulanmaktadır. Yine de cerrahinin muhtemel riskleri ve blefaroplastiyle ilgili özel komplikasyonlar hakkında bilgilendirilmiş olmanız gerekir. Enfeksiyon veya kan birikmesi gibi komplikasyonlar nadirdir. Farkedilir nedbe dokusuyla sonuçlanan kötü iyileşme ikinci bir ameliyatı gerektirebilir. Komplikasyon riski, iyileşme dönemindeki bakımları da cerrahın önerilerine uyularak azaltılır. Blefaroplasty, fazla deri sarkmalarını, göz altlarındaki torbalanmaları uzaklaştırmak için bazı durumlarda sarkmış kasları düzeltmek için ilave bir yöntemle birlikte uygulanır. Bu değişimlerin biri veya hepsi tek ameliyatta yapılabilir. Yöntemin kapsamı ne gibi değişikliklerin arzulandığına ve cerrahın neyi uygun bulduğuna dayanır. Blefaroplasty genellikle önce üst kapakta daha sonra alt kapakta uygulanır. Her iki bölgede de gerekirse alttaki yağ kitlelerinin bir kısmı çıkarılacaktır.

Alt ve üst gözkapağındaki kesiler doğal hat ve kıvrımlar takip edilerek yapılır ve genelde gözün dış kenarındaki kırışıklıklara uzatılır. Kesi boyunca çalışarak, cerrah deriyi alttaki doku ve kastan ayırır, açığa çıkan fazla yağ ve deri uzaklaştırılır.

Kesileri kapatmak için kullanılan dikişlerin sayısı ve tipi cerrahın kararına göre değişir. İyileştikten sonra 6 ay içinde yara izi zor farkedilir hale gelecektir. Ameliyat sonrası gözlere nemli gazlı bez pansumanı uygulanacaktır. Ameliyatın kapsamına bağlı olarak, işlem 1-2 saat veya bazan daha uzun sürecektir.

Ameliyat Sonrası İyileşme :

Cerrahi sonrası bir miktar hassasiyet ve rahatsızlık hissi olabilir. Eğer hafif bir ağrı hissedilirse ağrı kesicilerle kontrol edilebilir. Şişme ve morarmayı önlemek amacıyla başınız yüksekte yatmanız ve gözünüze soğuk kompres uygulamanız istenecektir. Eğer pansuman uygulandıysa ertesi gün uzaklaştırılacaktır. Ameliyat sonrası bir kaç gün göz banyosu yapmanız ve göz damlası kullanmanız önerilecektir.
Göz kapağı derisi ince olduğundan ameliyat sonrası hızla şişme ve morarma eğilimindedir. Fakat ilk hafta şişme ve morarma gerileyecektir. Artakalan renk değişimi hafif makyajla kapatılabilir. Kısa süreli ameliyat sonrası gözyaşı ifrazatında artma ve parlak ışığa hassasiyet olabilir.
Göz civarındaki sarkma, fazla deri ve yağ dokusunun uzaklaştırılması daha genç ve dinlenmiş bir görünüm sunar. Blefaroplasty göz kapağı ve göz dış kenarındaki ince kırışıklıkları azaltacak fakat tamamen yok etmeyecektir.
Her ne kadar ameliyatın ertesi günü ayağa kalkacaksanız da plastik cerrahınız normal rutininize yeniden başlamanız için uygun bir program önerecektir. Uygun bir iyileşmeye müsaade etmek için aşırı aktiviteden ve öne eğilmekten 2-3 hafta kaçınılmalıdır. Rüzgar ve güneş tahrişinden gözlerinizi korumak için 2-3 hafta renkli camlı gözlük kullanmanız önerilir. İşe ne zaman döneceğiniz kararı ne kadar hızlı iyileştiğiniz ve kendinizi nasıl hissettiğinize bağlıdır.

Estetik Burun Ameliyatı

Estetik burun cerrahisi “RİNOPLASTİ”, görünümü düzeltmek için burnun tekrar şekillendirilmesidir. Rekonstrüktif rinoplasti, doğumsal bozukluk veya yaralanma sonucu oluşmuş şekil bozukluğunu düzeltmek için yapılır. Ameliyat sonrası çok bozulmuş burunlarda da rekonstruktif cerrahi gerekebilir. Rinoplasti aynı zamanda içerdeki şekil bozukluğundan kaynaklanan burun tıkanıklığını rahatlatmak amacıyla yapılan ameliyatla birlikte de yapılabilir.

RİNOPLASTİ İÇİN UYGUN ADAYLAR:
Rinoplasti için önerilen en erken yaş, 17-18 yaşlarıdır. Daha ileri yaşlardaki kişilerde kararı etkileyen değişken, yaştan ziyade sağlık durumudur.
Aşağıda belirtilen durumlardan herhangi biri sizde var ise, rinoplastiyi düşünebilirsiniz:
• Burnunuz yüzünüz için çok büyük görünüyor ise,
• Burnunuzun profil görüntüsünde darbe ya da çöküntü var ise,
• Burnunuzun önden görüntüsü çok geniş ise,
• Burun ucunuz sarkık ise,
• Burun ucunuz kalın ve geniş ise,
• Burun delikleriniz geniş ise,
• Burnunuzda çarpıklık ya da yamukluk var ise,
• Önceki bir kaza burnunuzda asimetriye neden oldu ise,
• Burnunuzda nefes almanızı engelleyen tıkanma var ise.

AMELİYAT ÖNCESİ DEĞERLENDİRME :
Rinoplasti düşünen kişinin atması gereken ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır. Kişi arzulanan sonucun kusursuzluk değil düzeltme olduğunu akılda tutarak cerrahi sonrası daha iyi görünme ve daha iyi hissetme konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır.
Herhangi bir estetik ameliyat girişiminden önce saptanması gereken en önemli faktörlerden biri, duygusal dengedir. Rinoplasti, burnunuza yeni bir şekil verebilir ama hayatınızın akışına yön veremez. Estetik cerrahi görünümünüzü düzeltir ve özgüveninizi tazeler fakat gerisi size kalmaktadır. Burnun fiziki muayenesinden sonra cerrah, yöntemle ilgili kararı etkileyen diğer değişkenleri kişiyle tartışacaktır. İlk görüşme esnasında cerrah, kullanılacak cerrahi teknik, anestezi, ameliyatın nerede yapılacağı ve bu operasyon gerçekçi olarak neleri başarabilir gibi sizin durumunuzla ilgili özel detayları açıklayacaktır.
Her yıl binlerce rinoplasti başarı ile uygulanmaktadır. Yine de cerrahinin muhtemel tehlikeleri ve rinoplasti ile ilgili özel riskler hakkında bilgilendirilmiş olmanız gerekir. Görünümü düzeltmek amacıyla ilk uygulandığında ameliyat sonrası komplikasyonlar (enfeksiyon gibi v.s.) nadirdir. Kötü iyileşme, ikinci ameliyatı gerektirebilir. Komplikasyon riski, iyileşme dönemindeki takip döneminde cerrahın önerilerini dikkatle uygulayarak azaltılır.
Görüşmeniz sonucunda estetik burun ameliyatına karar verdiğiniz ve ameliyat gününüz belirlendiği takdirde, cerrahınız sizden ameliyatın hemen öncesi ve sonrasındaki günlerde yapmanız gereken işlemler hakkında bilgi verecektir:
• Ameliyatınızı ya da iyileşme sürecinizi zorlaştırabilecek bazı tıbbi tedavilerden kaçınmanız gerekmektedir.
• Ameliyattan 7 gün önce aspirin ve alternatif tıp ilaçlarının tümünü bırakmalısınız.
• Ameliyat öncesi ve sonrasında belli bir dönem için sigara içmeyi bırakmanız gerekmektedir.
• Ameliyatınız sonrası yardım ve bakım için yapılması gereken düzenlemeler sizlere bildirilecektir.
CERRAHİ YÖNTEM:
Ameliyatınız için kullanılacak olan teknik, sadece cerrahınızın tercihine değil, sizin ameliyat sonucundan ne istediğinize ve beklentilerinize de bağlıdır. Cerrah sizin için uygun bulduğu burun şeklini, bilgisayarda tasarlayıp size sunup beklentilerinizle uyum icinde olup olmadığını değerlendirmelidir. (Bilgisayarda yapılan çalışma sadece planlamadır. Hastaların bunu vaad olarak almaması gerekir.) Estetik rinoplasti burnun boyutlarını küçültmek veya büyütmek, ucunu yeniden şekillendirmek, burnun tümseğini düzeltmek, üst dudak ile burun arasındaki açıyı orantılamak amacıyla uygulanır. Bazı vakalarda konturu düzeltmek amacıyla yüze (alın,elmacıklar,çene vs.) doku ilave etmek gerekir. Bu değişikliklerin biri veya hepsi tek ameliyatla gerçekleştirilir. Yöntemin kapsamı ne gibi değişikliklerin arzulandığı ve cerrahın neyi uygun bulduğuna dayanır.
Burunun yapısına ve şekil bozukluğun derecesine göre burun ameliyatı Kapalı Rinoplasti yada Açık Rinoplasti yöntemi ile yapılmaktadır. Kapalı Rinoplasti ameliyatındaki kesiler burun kanatlarının içinden yapılır. Açık Rinoplasti de ise, burun deliklerini ikiye ayıran orta şeritte (Kolumella) küçük bir kesi yaparak yapılır.
Kesi, cerraha kemik ve kıkırdakları kesmesi, traşlaması, yeniden şekillendirilmesi ve dış görünüşünü değiştirmek amacıyla manevra yapması için giriş kapısı sağlar. Burun tümseği (kemer) keski veya testere benzeri bir enstrüman kullanımıyla traşlanır ve sonra iki yandaki burun kemikleri daha dar bir köprü oluşturmak üzere keski ile kesilip birbirine yaklaştırılır.
Kıkırdak kesileri burun ucunu ufaltır ve daha iyi bir kontur sağlar. Burun köküyle üst dudak arasındaki açıyı düzeltmek amacıyla burun ucu gerektiği kadar kaldırılır. Bu işlem kanatlara yapılmış kesi yoluyla burun ortasındaki kıkırdağın traşlanmasıyla gerçekleştirilir. Eğer burun sırtından büyük bir tümsek düzeltildiyse burun tabanı oransız olarak geniş olacaktır. Bazı hastalarda yapısal olarak burun tabanı geniştir. Daraltmak için tabandan küçük deri üçgenleri çıkarılır ve burun kanatları orta hatta yaklaştırılır. Kıkırdak ve mukozalar dikilerek kapatıldıktan sonra burun bandaja alınır. Bunu takiben kemik ve kıkırdakları yeni pozisyonda korumak için buruna alçıdan bir atel uygulanır.
Ameliyatın bitiminde her hangi bir tampon kullanılmamaktadır.
Yöntem genellikle bir buçuk – iki saat arasında sürer, fakat ameliyatın kapsamına bağlı olarak daha uzayabilir.
AMELİYAT SONRASI İYİLEŞME:
Ameliyat sonrası ilaçlarla kolayca geçen hafif bir ağrı olabilir. Morarma ve şişmeyi azaltmak için sizden başınız hafif yukarda yatmanız ve gözlerinize soğuk kompres uygulamanız istenecektir. Burun alçısı sıklıkla ameliyatın birinci haftasında alınır ve burunda şişmeyi önlemek için bir hafta süreyle bandaj uygulanır. Cerrahınız, burun atelini geceleri kullanmanızı önerebilir. Göz çevresindeki morarmalar ameliyatı takiben birkaç gün içinde solmaya başlar ve genellikle ikinci haftada kaybolur. Bu süre içerisinde güneş ışığından korunmanız gerekmektedir. Burundaki hafif şişlik yavaşça geriler, bazıları aylarca sürer.
Kapalı rhinoplastide kesiler burun içinden yapıldığından görülebilir yara izi yoktur. Sadece yöntem geniş burun kanatlarını daraltmayı gerektiriyorsa her iki burun kanadı kıvrımında zor farkedilir bir iz bırakacak kesi yapılır.
Açık rhinoplastide burun deliklerini ikiye ayıran orta şeritte (Kolumella) küçük bir kesi yapıldığından, kişi kafasını yukarı kaldırdığında burada çok hafif bir iz görülebilir.
Normal iyileşme, kesin sonucun farkedilmesi için zaman gerektiren yavaş bir süreçtir. Burnun son görünümünü alması, haftalar, aylar hatta bazı vakalarda bir yıl sürebilir.
Her ne kadar ameliyatı takiben bir, iki gün içinde ayağa kalkacak olsanızda plastik cerrahınız normal rutin yaşamınıza yeniden başlamanız için uygun bir program önerecektir. Uygun iyileşmeye müsade etmek için koşmak, yüzmek ve hatta öne eğilmek gibi kan basıncını arttıran aktiviteler ilk bir kaç hafta kısıtlanmalıdır. İşe geri dönme kararı kişinin şişlik ve rahatsızlık derecesine göre değişir, 15 gün uygun bir zamandır.
Morluğunuz olduysa örtmek için kozmetik malzemelerin kullanımına müsade edilir.
Bununla birlikte cerrahlar vakalarını ameliyattan sonra birkaç hafta sert ovmayı gerektirecek kozmetik malzemelerin kullanımından kaçınmalarını önerirler. Morluklar geçinceye kadar güneş koruyucu kremler önerilir aksi halde buralarda leke kalabilir.
Herkesin iyileşme hızı farklılık göstermesiyle birlikte, iyileşmenizin genel olarak aşağıdaki süreci takip edeceğini düşünebilirsiniz :
İlk gün:
• İyileşmenin bu erken devresinde, şişlikleri azaltmak için başınızı hafif yukarı kaldırarak dinlenmelisiniz.
• Hareketlerinizi en az seviyeye indirmelisiniz.
• Az miktarda sızıntı şeklinde kanama ve tıkanıklık yaşayabilirsiniz. Bu durum normaldir.
10 gün içinde:
•Şişlikleriniz en üst seviyeye çıkar ve inmeye başlar.
•Morluklarınız azalmaya başlar.
•Solgunluğunuzu kapatmak için rahatlıkla makyaj yapabilirsiniz.
•Varsa dikişleriniz alınır.
•Okulunuza ya da çok yoğun olmayan işlerinize geri dönebilirsiniz.
•Göz akında kanlanma olmamışsa üçüncü günden itibaren lens kullanabilirsiniz.
Birkaç hafta sonra:
•Normal aktivitelerinizin bir çoğuna ve egzersizlerinize yeniden başlayabilirsiniz. (4.hafta)
•Şişliklerinizin büyük bir çoğunluğu iner.
•Hissizleşmeniz azalır, ancak tamamen normale dönüşü birkaç ay alabilir.
•Gözlük kullanmaya başlayabilirsiniz.
RİNOPLASTİ SONRASI ALINAN SONUÇLAR:
Düzelmenin derecesi, uygulanan düzeltici uğraşın kapsamına ve burnunuzun, kıkırdaklarınızın ve derinizin temel yapısına bağlıdır. Belirgin olarak şekli bozuk burunda çarpıcı bir sonuç elde edilir, öte yanda hafif büyük bir burun da başarıyla düzeltilebilir, fakat sonuç belirgin olmayabilir.
Bazı tip rhinoplastilerden sonra akrabaların ve arkadaşların pek büyük bir fark görmediklerini söylemeleri sık olur. Böyle tepkileri başarısızlık belirtisi olarak almayın, tam aksine eğer daha “iyi” ve “doğal” görünür bir burunsa farkedilmeyecektir. Sonuçta, amaç dikkat çeken yeni burun yaratmaktan ziyade yüzün genel özelliklerine yakışan orantıda ustaca harmanlanmış, yüzünüzün güzelliğini arttıran bir burun yaratmaktır. Bazen küçük düzeltmeler ve revizyonlar gerekebilir ve ilave bir ameliyat gerektirebilir.
Estetik burun ameliyatı yapılmış hastalarda, sonuçları olumsuz etkileyen faktörler aşağıda sıralanmıştır:
Sonuçları olumsuz etkileyen faktörler:
• Evvelce ameliyat geçirmiş olmas
•Hastanın kötü yara iyileşmesi
• Burun derisinin kalın, seboreik olması
• Kıkırdakların zayıf olması
• Burun ucunun kalın olması
• Ameliyat sonrası bakıma iyi uymaması
• Burun ile yüz arasında büyük uyumsuzluklar olması
Bu uyumsuzluklardan en sık olanı çenenin burun ve alına göre çok küçük ve geride olmasıdır. Doktorunuz sizde böyle bir durum tespit ederse profilinizi daha orantılı yapabilmek ve estetik burun ameliyatından elde edilecek olumlu sonucu daha da arttırmak için size çene büyütme ameliyatı önerebilir. Çene büyütme ameliyatı protez yada sizden alınan yağ dokularınızın iğne ile çene bölgesine nakil edilmesi ile yapılmaktadır.
Sonuçları çok olumsuz etkileyen faktörler:
• Evvelce birden cok ameliyat gecirmiş olması
• Ameliyatta yeni baştan büyük bir müdahale ile kaburga ve kulak kıkırdak aşılamasına gerek görülmesi
• Ameliyatlı derinin sağlıksız olması
• Ameliyatlı derinin sert, skarlı ve tedaviye zorluk verecek derecede bozuk olması.
Bu hastalara bir nevi kurtarıcı olarak müdahale edilmesi gereği vardır. Bu vakalarda hiçbir zaman ilk müdahale gibi sonuçlar elde edilemez, ancak çok kötü görünümleri, kişinin toplum içine rahat çıkabilmesi için kabul edilebilir ölçüde düzeltilmesini sağlar. Bu grupta birden çok düzeltme ameliyatlarına ihtiyaç duyulabilir.

Bacak Estetiği

Bacak Eğriliklerinin Düzeltilmesi

Bacak eğrilikleri iki farklı şekilde düzeltilebilir;

Silikon Protezler

Yağ dokusu ve doku kokteyli enjeksiyonuyla birlikte silikon protez yerleştirilmesi sayesinde bacak eğrilikleri giderilebilir. Ancak silikon protezler çeşitli komplikasyon riskleri içermekte ve tavsiye edilmemektedir.

Doku Enjeksiyonu (Doku Kokteyli ve Yağ)

Doku kokteyli ve yağ enjeksiyonu yaparak bacak eğriliklerini istenen şekilde düzeltmek mümkündür. Bacaklarda eğriliğe yol açan bölgenin kalınlaştırılması ve bu sayede kötü görünümün ortadan kaldırılması için hastanın kendi dokuları kullanıldığından, yabancı maddelerin kullanımıyla ortaya çıkan komplikasyon riskleri de ortadan kalkmaktadır. Doku enjeksiyonu ile bacak eğriliklerinin giderilmesi, silikon protezlerdeki gibi kas ve kemikte herhangi bir zarara sebep olmamaktadır. Bu tekniğin bir diğer avantajı da istenen bölgeye, istenen kez tekrarlanabilmesi ve bölgenin tam olarak istene kalınlığa ve şekle sahip olmasının sağlanabilmesidir.

Uyluk Germe

Bu ameliyatta karın germe ameliyatına benzer bir şekilde uyluk ve kalça bölümlerinde sarkmış ve gevşemiş olan deri ve yağ dokusu eliptik bir şekilde çıkartılır. Bu bölgeler gerginleştirilip düz bir şekle getirilir. Uyluk ve kalça germe ameliyatları ayrı ayrı da yapılabildiği beraberde yapılabilir ve bu ameliyatlar liposuctionla da kombine edilebilir. Yara izi çizgi şeklindedir. Uyluk germede bu yara izi kasık bölgesinde gizli bir şekilde duracak, kalça germede ise, yara izi kalça kemiğinin hemen üstünde, vücudun yan bölgesinde, bikini altında kalacak şekilde yerleştirilecektir.

Anestezi:
Bu ameliyat genellikle genel anestezi altında yapılır. Ancak sadece uyluk germe, sadece kalça germe gibi bir ameliyat yapılacaksa lokal anestezi altında da yapılabilir.

Ameliyat Sonrası Bakım:
Hasta bu ameliyattan sonra 1-2 gün hastanede kalır. Cerrahın tercihine bağlı olarak ameliyat bölgelerine diren konabilir ve bu direnler cerrahın takdirine göre iki günle bir hafta arasında kalabilir. Ameliyat yerlerinde ilk başlarda bir rahatsızılık hissi veya ağrı hissi olacaktır ve bu verilen ağrı kesicilerle giderilecektir. İlk başlarda yürümek ağrılı olacak fakat bir kaç gün içinde ağrılar büyük ölçüde azalacaktır. Hasta ameliyattan 48 saat sonra duş alabilir. İlk iki hafta aktiviteler sınırlı olacaktır. Günlük aktivitelere ikinci hafta içinde yavaş yavaş dönülebilir. Fakat spor aktivitelerine katılmak ilk iki ay içinde mümükün değildir, iki aydan sonra hasta spora başlayabilir.

Komplikasyonlar:
Bu ameliyatın en çok görülen komplikasyonu hematoma dediğimiz kanın deri ve doku altında toplanmasıdır. Bu az görülse de bu biriken kanın bir diren ile dışarı alınmasını gerektirebilir. Bazen seroma dediğimiz deri altında serum toplanması ameliyattan 1-2 hafta sonra görülebilir. Eğer cerrah gerekli görecek olursa bu sıvı bir iğne ile boşaltılabilir Bu acı vermeyen bir prosedürdür. Bazen enfeksiyon, yara iyileşme gibi problemler olabilir. Bunlar hastanın ve doktorun iyi bir iletişim içinde oldukları sürece önlenebilir ya da olursa kolayca kontrol altına alınabilir komplikasyonlardır. Ayrıca bu ameliyattan sonra hastanın sigara içmesi her türlü komplikasyon riskini büyük ölçüde arttırır. Bu tür ameliyatlarda yara izlerinin genişleme ve kötü görünüm verme riski her zaman mevcuttur. Yara iyileşmesi ve buna bağlı yara izinin azlığı ve çokluğu hastadan hastaya değişkenlik gösterir.

Kol Germe

Yaşlanma, deri kalınlığı ve esnekliğinin zaman içinde kaybı ile karakterizedir. Değişikliğe uğramış derinin sarkıklığı alttaki yağ, kas ve kemik dokularının atrofisi (erimesi) ile artmaktadır. Normalda elastik lifler dermis denilen deri iç tabakasının %2-4’ünü oluştururken yaşlanma ile bu oran azalır ve deri esnekliğinin kaybına neden olur. Genelde, yaşlanma genetik faktölerin kontrolunda olan atrofi ile çevresel faktörlerin kombinasyonu sonucu gelişmektedir. Deri ve derialtı dokular atrofiye uğradıkça yer çekimi deriyi aşağı doğru çeker.
Günümüzde vücut konturlarının düzeltilmesi için yapılan işlemler oldukça rağbet görmektedir. Bunun altında yatan en önemli nedenin başarılı sonuçların elde edilmesidir. Kontur düzeltilmesinde vücut bir bütün olarak değerlendirilmelidir ve bölgeler arasındaki orantılara dikkat edilmelidir. Aksi takdirde elde edilen sonuç yetersiz kalacaktır.

Yaşlılık, aralıklı kilo verme ve yer çekimine bağlı olarak kol arka ve iç kısmında sarkıklıklar meydana gelir. Sarkıklık ile birlikte birikmiş olan yağ dokusunun miktarı kişiler arasında farklılık gösterir. Bu neden ile her hasta ayrı değerlendirilmelidir. Kol germe ameliyatı (Brachioplasty) tek başına yapılabileceği gibi diğer vücut kontur düzeltme ameliyatları (karın germe, meme küçültme veya büyütme ve bacak) ile birlikte de yapılabilmektedir. Kol germe ameliyatlarında önemli gelişmelerin 1970’lı yıllarda meydana gelmiş olmasına rağmen, elde edilen sonuçların tatminkar olmamasının nedeni yanlış hasta seçimidir. Germe Ameliyat öncesi değerlendirmede kol iç ve arka kısmındaki yağ dokusunun miktarı ve sarkıklığın derecesine dikkat edilir. Ayrıca ameliyat sonrası gelişecek yara izi hakkında hastaya ayrıntılı bilgi verilir. Yara izi, tüm ameliyatlarda olduğu gibi kol germe ameliyatı sonrasında da genişlik ve kabarıklık açısından kişiler arasında farklılık gösterir. Ameliyat sonrası yara izini minimuma indirmek için, ameliyat bölgesine kortikosteroid’li kremlarla masaj yapılması önerilir, gerekir ise silikon yaprak tatbik edilir.

Deri kalitesinin iyi olduğu ve sarkıklığın olmadığı durumlarda, yani sadece yağ birikiminin fazla olduğu olgularda liposuction (vakum ile yağ emme) ile başarılı sonuç elde edilir. Ancak fazla yağ dokusu ile birlikte deri sarkıklığı var ise liposuction tek başına yetersiz olacaktır. Bu gibi durumlarda kol germe ameliyati yapılmalıdır. Kol germe ameliyatı genel anestezi altında yapılabileceği gibi lokal anestezi altında da yapılabilmektedir. Kol iç ve arka kısmında (sarkık bölgede) elips şeklinde bir kesi yapılarak sarkık deri ve fazla olan yağ dokusu eksize edilir. Aynı seansta gerekir ise kolun diğer bölgelerine liposuction’da yapılır. Kesi yeri içten iki tabaka şeklinde dikilir, ameliyat sonunda kol yumuşak bir pansumanla sarılır ve işlemden yaklaşık 1-2 saat sonra hasta evine gidebilir. Ertesi gün sargılar açılarak ameliyat bölgesi kontrol edilir ve hasta üç hafta süre ile özel kol korsesi giyer. Hastaya kollarını yüksek tutması önerilir ve bunun dışında özel olarak dikkat etmesi gereken bir husus yoktur. Doğru hasta seçimi yapıldığı sürece kol germe ameliyatının sonuçları hem hastayı hem de tedavi eden hekimi mutlu kılacaktır.