Göz Estetiği

Estetik göz kapağı cerrahisi veya blefaroplasti, alt ve üst göz kapaklarındaki fazla deri ve yağın uzaklaştırılması ameliyatıdır. Göz altındaki torbalanmalar ve kapaklardaki sarkmalar gibi kişiye yorgun ifade veren durumları giderir.

Cerrahi Yöntem :

Blefaroplasti düşünen kişinin atacağı ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır. Kişi arzulanan kusursuzluk değil, düzeltme olduğunu aklında tutarak ameliyat sonrası daha iyi görünme ve daha iyi hissetme konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır.
Herhangi bir estetik ameliyat uygulanmadan önce saptanması gereken en önemli etkenlerden biri duygusal dengedir. Blefaroplasty görünümünüzü düzeltebilir ve özgüveninizi tazeleyebilir ama gerisi size kalmaktadır. Sizi muayene ettikten sonra cerrah, yaş, derinin durumu ve diğer fiziksel ve tıbbi etkenler gibi, ameliyat kararını etkileyecek diğer değişkenleri tartışacaktır. Genç kişilerde blefaroplasty genellikle sadece kapak altındaki yağ dokusunu uzaklaştırmak için uygulanır. Daha ileri yaştakilerde deri tonusunun kaybı fazla derinin de uzaklaştırılmasını gerektirecektir. Bazı kişilerde kaşların ve şakağın düşmesi, göz kapağı cerrahisinden alınacak sonucu olumsuz yönde etkileyebilir. Cerrahınız bu durumda kaş kaldırma, şakak germe yapılmasını önerebilir. Görmeyi veya gözyaşı oluşumunu engelleyen veya azaltan göz sorunlarının ameliyat öncesi saptanması önemlidir. Bu durumların kapak ameliyatı öncesi bir göz uzmanı tarafından tedavi edilmesi gereklidir. İlk görüşme esnasında cerrah, kullanılacak ameliyat tekniği, anestezi ve ameliyatın nerede yapılacağı gibi durumunuzla ilgili özel detayları açıklayacaktır.
Her yıl yüzlerce blefaroplasty başarıyla uygulanmaktadır. Yine de cerrahinin muhtemel riskleri ve blefaroplastiyle ilgili özel komplikasyonlar hakkında bilgilendirilmiş olmanız gerekir. Enfeksiyon veya kan birikmesi gibi komplikasyonlar nadirdir. Farkedilir nedbe dokusuyla sonuçlanan kötü iyileşme ikinci bir ameliyatı gerektirebilir. Komplikasyon riski, iyileşme dönemindeki bakımları da cerrahın önerilerine uyularak azaltılır. Blefaroplasty, fazla deri sarkmalarını, göz altlarındaki torbalanmaları uzaklaştırmak için bazı durumlarda sarkmış kasları düzeltmek için ilave bir yöntemle birlikte uygulanır. Bu değişimlerin biri veya hepsi tek ameliyatta yapılabilir. Yöntemin kapsamı ne gibi değişikliklerin arzulandığına ve cerrahın neyi uygun bulduğuna dayanır. Blefaroplasty genellikle önce üst kapakta daha sonra alt kapakta uygulanır. Her iki bölgede de gerekirse alttaki yağ kitlelerinin bir kısmı çıkarılacaktır.

Alt ve üst gözkapağındaki kesiler doğal hat ve kıvrımlar takip edilerek yapılır ve genelde gözün dış kenarındaki kırışıklıklara uzatılır. Kesi boyunca çalışarak, cerrah deriyi alttaki doku ve kastan ayırır, açığa çıkan fazla yağ ve deri uzaklaştırılır.

Kesileri kapatmak için kullanılan dikişlerin sayısı ve tipi cerrahın kararına göre değişir. İyileştikten sonra 6 ay içinde yara izi zor farkedilir hale gelecektir. Ameliyat sonrası gözlere nemli gazlı bez pansumanı uygulanacaktır. Ameliyatın kapsamına bağlı olarak, işlem 1-2 saat veya bazan daha uzun sürecektir.

Ameliyat Sonrası İyileşme :

Cerrahi sonrası bir miktar hassasiyet ve rahatsızlık hissi olabilir. Eğer hafif bir ağrı hissedilirse ağrı kesicilerle kontrol edilebilir. Şişme ve morarmayı önlemek amacıyla başınız yüksekte yatmanız ve gözünüze soğuk kompres uygulamanız istenecektir. Eğer pansuman uygulandıysa ertesi gün uzaklaştırılacaktır. Ameliyat sonrası bir kaç gün göz banyosu yapmanız ve göz damlası kullanmanız önerilecektir.
Göz kapağı derisi ince olduğundan ameliyat sonrası hızla şişme ve morarma eğilimindedir. Fakat ilk hafta şişme ve morarma gerileyecektir. Artakalan renk değişimi hafif makyajla kapatılabilir. Kısa süreli ameliyat sonrası gözyaşı ifrazatında artma ve parlak ışığa hassasiyet olabilir.
Göz civarındaki sarkma, fazla deri ve yağ dokusunun uzaklaştırılması daha genç ve dinlenmiş bir görünüm sunar. Blefaroplasty göz kapağı ve göz dış kenarındaki ince kırışıklıkları azaltacak fakat tamamen yok etmeyecektir.
Her ne kadar ameliyatın ertesi günü ayağa kalkacaksanız da plastik cerrahınız normal rutininize yeniden başlamanız için uygun bir program önerecektir. Uygun bir iyileşmeye müsaade etmek için aşırı aktiviteden ve öne eğilmekten 2-3 hafta kaçınılmalıdır. Rüzgar ve güneş tahrişinden gözlerinizi korumak için 2-3 hafta renkli camlı gözlük kullanmanız önerilir. İşe ne zaman döneceğiniz kararı ne kadar hızlı iyileştiğiniz ve kendinizi nasıl hissettiğinize bağlıdır.

Yağ Enjeksiyonu ve Doku Kokteyli

PLASTİK CERRAHİDE DOLGU MADDELERİ

İki türlü dolgu maddesi vardır:

1-Kendi dokularımızın dolgu olarak kullanılması ki buna otolog dolgu maddeleri adı verilir, öncelikli tercihimiz bu gruptur
2-Yabancı maddelerden oluşan dolgular iki gruptur;
a) Geçici olanlar
b) Kalıcı olanlar

Kalıcı dolgu maddelerinin kullanılmasi hasta emniyeti bakımında mahzurlu bulunduğundan kullanılmamaktadır.

Geçici dolgu maddelerinden sadece hyaluronic asit kullanılmaktayız.
Neden dolgu maddelerine gereksinim vardır
Yıllar ilerledikçe yüzümüz yerçekimi, güneşe maruz kalma (ultraviole ışınları)  ve yapılan yüz mimikleri (gülümseme, çiğneme, yüzü buruşturma kaş çatma, ıslık çalma, sigara içme hareketi) ve sigaranın olumsuz etkileri sonucunda meydana gelen etkileri sergilemeye başlar. Deri altında yerleşik olan ve cildimizi genç, canlı ve diri gösteren yapılar giderek erime ve parçalanmaya başlayarak gülme çizgileri, tebessüm çizgileri ve göz etrafında kaz ayağı olarak isimlendirilen deri altındaki kas hareketlerinin neden olduğu derin çizgileri oluştururlar.
Yumuşak doku dolgu maddeleri  bu çizgi ve kırışıklıkları doldurarak cilde daha düzgün daha genç bir görünüm kazandırırlar. Deri altına enjekte edildiğinde bu dolgu maddeleri kırışıklıkları ve yüzün çöken kısımlarını doldurarak şişirirler. Ayrıca dudaklara ve yanaklara dolgunluk sağlarlar. Enjekte edilebilir dolgu maddeleri tek başlarına, cilt yenileme işlemleri ile birlikte veya  “yüz germe (face lift)” gibi daha radikal girişimler ile birlikte uygulanabilir.

Enjekte edilebilir dolgu maddeleri ne zaman kullanılabilir, işlem nasıl uygulanır, elde edilebilecek sonuçlar nelerdir. Faydalanma bölgeleri ve sınırları
Enjekte edilen dolgu maddeleri derin yüz çizgilerinin, kırışıklıkların, katlantıların, çökük yanakların, derideki lokal çöküntülerin ve bazı tipteki skarların doldurulmasına yardımcı olurlar. Bunun dışında dudakların daha canlı, kıvrımlı veya kalın  görünüme kavuşması için de kullanılabilirler. Ayrıca elmacık kemikleri, çene ucu ve alın bombeliği için kullanılabilir.
Dolgu maddeleri bazı kimselerde görülen ağız kenarında çizgiler gibi  ileri derecedeki derin çizgilerde yeterli olmayabilir. Bu durumda plastik cerrahınız laser, dermabrasion, kimyasal peeling gibi cilt yenileme tekniklerini önerecektir. Yüz çizgilerinin doldurulmasından farklı olarak cilt yenileme teknikleri  cildin üst tabakalarındaki yıpranmış dokuları uzaklaştırarak daha düzgün bir yüzeyin oluşmasını sağlarlar.
Yüz ve alında normalden daha aktif kas hareketleri sonucu veya normalden daha gevşek bir cilt yapısı nedeni ile oluşan derin katlantılar alın germe veya yüz germe gibi estetik cerrahi girişimlerle daha etkin bir şekilde tedavi edilebilirler. Dolgu maddeleri ayrıca yüzdeki cerrahi girişimlere ek olarak kullanılabilir. Ancak tek başına dolgu maddeleri yüz konturunda cerrahinin oluşturabildiği kadar ciddi bir değişiklik yaratamaz.

Unutmamalısınız ki bir plastik cerrah sizlere dolgu maddelerinden, laser tedavisinden estetik cerrahi girişimlere kadar bu konuda geliştirilmiş tüm alternatifleri sunabilecek donanıma sahip bir uzmandır. Cerrahınız ve siz sorununuz için en uygun olan alternatife birlikte karar vereceksiniz.

KENDİ DOKULARIMIZDAN YAPILAN ENJEKSİYONLAR
Bugün artık doku enjeksiyonlarının sadece kaybolmuş, bozulmuş konturları yerine koymakla sınırlı kalmayarak; aynı zamanda hücre nakilleri ile deriye canlılık ve gençlik getirdiği konusunda fikir birliği oluşmuştur. Acaba yağ dokusu kök hücre gibi davrandığı için mi bu canlılığı ve gençliği getirmektedir? İşte şu anda bu soruya cevap bulmak için birçok ülkede araştırmalar yapılmaktadır. Doku enjeksiyonları artık yaşlanmayı geciktirmek için erken yaşlarda koruyucu olarak da kullanılmaktadır.

a) Yağ enjeksiyonları :
“Otolog- yağ transplantasyonu” veya “mikro lipoinjeksiyon” olarak bilinen yağ enjeksiyonu prosedürü, hastanın karın, uyluk, kalça ve diğer yağ içeren vücut bölgelerinden iğne ile yağ alınması ve bunların yüz derisi altına injekte edilmesi olarak tanımlanabilir. Yağ en sık olarak çökük yanakların, ağız ve burun arasındaki gülme çizgilerinin doldurulması, derideki çökme ve düzensizliklerin giderilmesi, alın çizgilerinin silinmesi ve dudakların dolgunlaştırılması amacı ile uygulanır.
Emici bir cihaza bağlı olan kalın uçlu bir  şırınga veya ince bir liposuction kanülü ile yağ belirtilen bölgelerden çekilir. Alınan yağ gerekli işlemden geçirildikten sonra alıcı sahaya  enjekte edilir. İnjeksiyon yerinin üzerine bazen ince bir bant yapıştırılır. Yüz çizgileri dışında çökük yanakların doldurulması, alın çöküklüğünün giderilmesi, çene ucunun dolgunluğunun arttırılması gibi bir amaçla kullanıldığında yağ enjeksiyonu sonrası yüzde geçici olarak şişlik, morluk ve bölgesel kabarıklıkların 7-10 gün gözlenmesi doğaldır.
Geniş bölgelerde işlem yapılan hastaların kısa bir süre istirahat etmeleri uygun olacaktır. Hem alıcı hem de donör sahada bir miktar şişme veya kızarıklık beklenebilir. Bu şikayetlerin derecesi tedavi edilen yere ve büyüklüğüne göre değişir. Enjeksiyon yerlerindeki kızarıklık veya morluklar geçene kadar yaklaşık bir hafta güneşte kalmamanız gerekmektedir. Bu sürede güneş koruyucu kremler veya fondöten ile gerekli korumayı sağlayabilirsiniz.
Yağ enjeksiyonu ile elde edilen sonuçların devamlılığı hastadan hastaya değişmektedir. Bazı hastalarda bu süre bir yıl veya daha uzun süre ile ifade edilebilir. Hastaların çoğunluğunda ilk haftada sağlanan dolgunluğun hemen hemen yarısı altı aylık bir sürenin sonunda kaybolmaktadır. Zira ilk haftalardaki dolgunluk şişmeye bağlıdır. Üç aydan sonra ne kadar dokunun orada beslenip kaldığı az çok belli olur. Yeni enjeksiyonlar 6,12 ay sonra tekrarlanıp sonuç daha iyi duruma getirilebilir. İlk  uygulamalar ilk sene iki kez yapılmasına karşın ileriki senelerde yılda bir kez uygulanması yeterli gelebilir. Çizgilerinizi daha fazla derinleştirmeden takviyeler şeklinde uygulanması çok daha akılcıdır. Bu tekniğin avantajı vücuttan iğne ile alınıp iğne ile verilebilmesidir. Dokularınızın bir kısmı –196 derecede dondurulduktan sonra –80 derecede muhafaza edilir ve birinci enjeksiyondan sonra dondurulmuş yağlarınız size daha sonra tekrar enjekte edilmektedir.

b) Doku Kokteyli enjeksiyonlari (mikro-mini doku enjeksiyonları) :
Doku kokteyli yüz germe, karın germe, meme küçültme veya yara izlerinin tedavisi esnasında çıkarılan deri parçaları kas, fasya ve çok az yağ dokusunun karışımından olur. Bu dokulardan elde edilen dermis tabakası en değerli olanıdır. Damar sistemi zengin olan bu dokuların mikro greftler şeklinde iğne ile cilt altına verilmesi ile bu dokuların verilen yerde çevre damarları ile tekrar canlanıp yaşama oranı yüksektir. Bunlar burada damarlanıp yaşarlar, ancak zamanla tekrar bizlerin yaptığı mimik hareketlerle ve vücudumuzdaki doku erimelerine ayak uydurarak onlarda yine bizim vücudumuzun parçası olarak erimeye doğru gidebilirler. Bu erime  kişilerin yapılarına, yaşlarına, yaşam şartlarına bağlı olmak üzere değişkenlikler gösterebilir. Bu yöntem yağ enjeksiyonuna göre çok daha etkili olup tercih sebebidir. Dezavantajı sadece kesilip çıkarılan parçalardan elde edilebilmesidir. Hastalarımızdan herhangi bir ameliyat esnasında doku parçaları çıkarılmışsa bunlardan bir kısmı anında yüzdeki kırışıklıklara kullanılmakta geri kalan kısmı ise tekrar kullanılmak üzere dondurularak saklanmasını hastalarımıza önermekteyiz.

DOLGU MADDELERİ İLE İLİŞKİLİ RİSKLER :

Dolgu maddeleri, özellikle sizden alınan dokuların kullanılması, uzman bir plastik cerrah tarafından uygulandığında komplikasyonlar son derece nadir ve önemsiz derecededir. Ancak hastalar anatomik yapıları, fiziksel reaksiyonları ve iyileşme yetenekleri açısından o kadar çok değişkenlik gösterir ki dolgu maddelerinin uygulanmasından sonra elde edilecek sonuçlar konusunda tam olarak tahminde bulunmak oldukça zordur.
Yağ dokusu ve doku kokteyli uygulamasında ise herhangi bir allerjik reaksiyon riski söz konusu değildir. Zira yağ dokusu ve doku kokteyli hastanın kendi vücudundan sağlanmaktadır. Çok nadir olmakla birlikte enjekte edilen bölgelerde küçük kistler oluşabilir.

Şakak Germe

Yaşlanma veya yapısal olarak şakak ve kaş bölgesi sarkık olup kişiye yorgun ifade verebilir. Bu durumlarda şakak germe kişiye basit bir yaklaşımla faydalı olabilir. Şakak germe, yüz germenin en basit ve küçük kısmıdır.

Şakak germe için, saçlı deri içinden her iki taraftan kesi yapılır. Saç dökülmesini azaltmak için, kesi özel bir şekilde gerçekleştirilir. Bu kesiden, alın derisi endoskop veya ışıklı ekartörlerle sıyrılır. Eğer periosteal elevasyon aşamaları tarif edildiği gibi yapılırsa, disseksiyon çok kolay, düzgün, hızlı ve sinir yaralanması için risksizdir. Sıyrılan deri yukarı-yana doğru gerdirilerek gevşek ve fazla olan deri işaretlenir ve bu kısım kesilerek çıkarılır.. Daha sonra, şakak bölgesindeki deri yan-yukarı doğru gerilerek iki tabaka olarak dikilir. Saçlı deri kapatılması için deri tel zımbası kullananlar vardır, fakat, daha iyi sonuc vermesi nedeniyle, özel dikiş materieli ile dikmeyi tercih edilir. Ameliyat 30-40 dakika sürer, bir gecelik bandaj tatbik edilir.
Bu yaklaşımla alın ve kaşın lateral temporal yükseltilmesi uzun süreli sağlanabilir. Bu ameliyat göz çevresine, şakak ve yanağın üst kısmına gerginlik ve gençlik kazandırır. Üst blefaroplasti ( estetik gözkapağı ameliyatı ) ve mikro yağ aşılarıyla (yüzün volumetrik şekillendirilmesi) beraber yapıldığında alınan sonuç daha mükemmel olur. Alın ve göz çevresinde aşırı mimik hareketler nedeniyle kırışıklar varsa bu aşırı mimikleri azaltmak için botox uygulaması gerekir.

Orta Yüz ve Boyun Germe

Neden ve kimlere yüz germe yapılmalı:
Yılların etkisi ile yüzde gevşemeler ve sarkmalar meydana gelebilir. Bu nasıl olur? Yüz kemikleri 25 yaşından itibaren mikroskopik seviyede erimeye başlar. Yüz kemiklerini saran yumuşak dokular ve deri, altındaki kemik desteğin küçülmesi ile, bol ve gevşek duruma gelmeye başlar. Deri ve deri altındaki yapıda kollajen dokusu zayıfladıkça bu gevseyen deri ve yumuşak dokular sarkar. Bu sarkan deriler artık ameliyatsız güzellik yöntemleri ile toparlanamaz duruma gelince lifting-germe yöntemlerine başvurmak gerekir.

 

Orta yüz gerilmesi ( Mid face lifting )
Bu bölgedeki kemikler en zayıf ve en erken eriyen kemik gurubudur. Erime arttıkça kemik iskeletini saran yumuşak dokularımız gevşer ve kollajen yapılar da yaş, dış etkenler, genetik yatkınlık gibi nedenlerle zayıflar, bozulur. Yanaklar, elmacık bölgeleri sarkar, göz altlarındaki dirilik yok olur; buradaki dokular ise yer çekimi doğrultusunda aşağı doğru yer değiştirir. Genç bir yüz üçgen şekle yakın bir ovallik gösterirken; yaşlanma ile birlikte, sarkmalara bağlı olarak kare veya dikdörtgen şekil alır. Orta yüz germe( mid face lifting) ile sarkan dokular( deri,derialtı yumuşak dokular, sarkmış kas ve zarlar) vertikal olarak, yer çekiminin tersine yukarı doğru toplanıp germe işlemi yapılır. Son birkaç senedir gelişen bu yaklaşım ile alt çenedeki sarkmalar ve çok aşırı olmayan boyun sarkmaları da düzelir. Orta yüz germe, şakak bölgesi, göz kenarı ve en iyisi yanak içinden gerçekleştirilebilir. Bu yaklaşım doku enjeksiyonları ile birlikte yapılırsa çok daha güzel ve uzun süreli sonuçlar alınır.

 

Boyun germe
Yüz germe ameliyatları içinde en çok işlem, emek ve dikkat isteyen bölgedir. Boyun ve çene altı yağ dokusu azaltılır. Boyun derisi çene altına kadar sıyrılır. Deri altındaki platisma adı verilen kaslar yukarı ve yanlara doğru gerilir. Deri fazlalıkları yanağa doğru gerilerek fazlalıkları alınır. Çene ucu çıkıntısı yetersiz ise çene ucu büyütülür. Böylece kulak önü-çene arasındaki mesafe uzatılarak boyun konturunun daha güzel ortaya çıkması sağlanır. Başarılı olmayan yüz germe ameliyatlarında, boyun ve gıdık bölgesinde fazlalık ve tedavi edilememiş sarkma görülür. Boyun germe yüz germenin en ileri götürülmüş şeklidir. Boyun germe orta yüz germe  ile birlikte yapılmalıdır zira deri fazlalıklarının yukarıya doğru toparlanması ve çıkarılması gerekmektedir.

Ameliyat Sonrası Düzelme ne zaman ve nasıl olur?
Doğal deri hatları ve kıvrımları boyunca yapılmış kesiler dikişlerle kapatılır. Her ne kadar cerrah yara izlerini en az göze çarpacak şekilde ayarlamak için (örneğin saç içi) her çabayı gösterecekse de, yara izleri kaçınılmazdır. Vakaların çoğunda izler zamanla solacak ve zor görülür hale gelecektir. En fark edilir olanı kulak arkasında olandır; fakat saç ile kolaylıkla kapatılabilir.

Yüz germe ameliyatının amacı, doğal, daha genç ve daha çekici bir görünümdür. Bununla birlikte iyileşme aşamalı olduğundan nihai sonuç en az 3 hafta farkedilmeyecektir.

Makyaj malzemelerinin kullanımına dikişler alındıktan sonra müsaade edilir. Güneşe çıkmak, ameliyat sonrası bir kaç ay sınırlanmalıdır ve buna yüksek koruma faktörlü güneş kremlerinin kullanımı eşlik etmelidir.

İyileşme hızı, kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte, iyileşmenizin genel olarak aşağıdaki süreci takip edeceğini düşünebilirsiniz :

İlk gün:
* İyileşmenin bu erken devresinde, şişlikleri ve morlukları en aza indirmek için boyunluğunuzu kullanmanız gerekmektedir.

Bir hafta içinde:
* Şişlikler en üst noktaya çıkacak ve sonra inmeye başlayacak.
* Bandajınız açılacak ve duş alabileceksiniz.
* Dikişleriniz alınacak.
* Hafif işlerinize geri dönebilirsiniz ancak uyurken boyunluğunuzu kullanmaya devam edeceksiniz.
* Solgunluğunuzu kapatmak içn makyaj yapabilirsiniz.

İki hafta içinde:
* Morluklarınız olduysa büyük bir kısmı kaybolacak.
* Çok ağır olmayan normal aktivitelerinize geri dönebilirsiniz.

Birkaç hafta sonra:
* Egzersizlerinize yeniden başlayabileceksiniz.
* Şişlikleriniz tamamen inecek.
* Yüzünüzdeki hissizleşme azalacak, ancak tamamen geçmesi birkaç ay alabilir.

İyileşme sürecinde, güneş ışınlarınlarından kaçınmalısınız ve uzun bir süre güneş koruyucu kremler kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Sık sorulan sorular ve cevapları
S: ince ve derin kırışıklıklar sadece yüz germe ile yok olur mu?
C: hayır, şişlikler varken yok olmuş gibi gözükür ancak sonra tekrar ortaya çıkar. Bunların azaltılması için botox, kimyasal peeling, lazer peeling, doku enjeksiyonları gibi ek tedaviler gerekir.
S: lazer peeling sonrasında derinin üstü soyulduğu için uzun süre kızarıklık oluyor, yeni başka bir yöntem var mı?
C: doğru, kızarıklık aylarca sürebilir ancak onuncu günden sonra makyaj yapılabilir.

S: dudak kırışıklılarına yüz germenin faydası var mı?
C: hayır hiçbir faydası yoktur. Dudak çevresindeki kırışıklıklara doku enjeksiyonu, zımparalama, derin peeling veya lazer peeling uygulanır. En son yenilik, fraxel+doku enjeksiyonu ile tedavidir.

S: yüz germe ve gençleştirme ameliyatlarının sonuçları ne kadar sürer?

C: bu süre ameliyatı yapan doktorun tekniğine ve hastanın dokularının cinsine göre değişiklik gösterir. Klasik olarak buna cevap 5 ila 7 senedir. Son senelerdeki ameliyatsız güzellik teknolojilerinin ilerlemesi ve cerrahi tekniklerdeki gelişmeler sayesinde bu süre 10-15 seneye kadar uzayabilir. Zira ameliyatsız güzellik teknolojisi sadece ameliyattan çekinenler için değil, ameliyattan sonra dokuların tazeliğini ve canlılığını korumak için de kullanılır. Bu teknolojilerden faydalanan hastalar bu süreyi rahatlıkla uzatmış olurlar.

Yüz Germe

Yüz germe, (Face-Lift veya Rhytidectomy) yüz ve boyun derisinin sarkması ve kırışıklıkları gibi yaşlanma belirtilerini düzeltmek ve bazen ortadan kaldırmak için uygulanan estetik cerrahidir ve yüz gençleştirme cerrahisinin sadece bir kısmını teşkil eder.


AMELİYAT ÖNCESİ DEĞERLENDİRME:
Yüz germe düşünen kişinin atması gereken ilk adım plastik cerraha danışmaktır. Kişi arzulanan sonucun mükemmeliyet değil düzelme olduğunu akılda tutarak ameliyat sonrası daha iyi görünmek ve daha iyi hissetmek konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır.
Herhangi bir estetik ameliyat girişiminden önce saptanması gereken en önemli etkenlerden biri duygusal kararlılıktır. “Yeni” bir yüz yeni bir yaşamı garantilemez. Yüz germe görünümünüzü düzeltebilir ve kendinize güveninizi tazeleyebilir; fakat gerisi size kalmaktadır.
Muayene ettikten sonra cerrah, sizinle, yöntemle ilgili kararları etkileyecek diğer değişkenleri tartışacaktır. Sıklıkla, yüz germenin, kişinin yaşını 5-10 yıl gençleştireceği söylenir, fakat kesin bir sonucu önceden belirlemek imkansızdır. Daha gerçek olarak, başarılı bir yüz germe kişinin yaşı için daha iyi gözükmesini sağlar. Düzelmenin derecesi yaş, katılım, kemik yapısı, derinin kişisel özellikleri alkol, sigara kullanımı, beslenme, alışkanlıklar gibi etkenler tarafından belirlenir. Bu aynı faktörler, bir dereceye kadar yüz germenin ne kadar etkili olacağını da belirler.
İlk ziyaret esnasında cerrah durumunuza özel detaylar, kullanılacak teknik ve anestezi, ameliyatın nerede yapılacağı da dahil açıklayacaktır. Yüz germe kararı vermeden önce riskler ve masrafı gibi ilave faktörler de bu esnada cerrahla tartışılmalıdır.

CERRAHİ YÖNTEM:

Yüz germe tipik olarak yüz ve boyundan  gevşek ve  sarkmış derilerin uzaklaştırılması için uygulanır. İşlemin miktarı hangi değişikliklerin arzulandığına ve cerrahınızın neyi uygun bulduğuna dayanır. Gözler çevresindeki torbalanmaların uzaklaştırılması isteniyorsa göz kapağı cerrahisi (blepharoplasty) yüz germe ameliyatı ile birlikte veya ayrı bir ameliyat olarak yapılabilir. Alın germe, gıdık liposuction, doku enjeksiyonları, yüz kontur değişiklikleri, peeling laser v.s. yüz germe ameliyatı ile birlikte veya ayrı bir ameliyat olarak önerilebilir.
Cerrahınızın önerileri doğrultusunda, cerrahınızın ofisinde veya bir hastanede ameliyat edilebilirsiniz.
Ameliyat esnasında yüz germe önce yüzün bir tarafında ve sonra diğer tarafında uygulanır. Kesi yapılmadan önce kesilerek çıkarılacak deri parçası üzerindeki saç kesilecektir. Kesiler sıklıkla kişinin ihtiyacına ve cerrahın yöntemine uyacak şekilde kişiye özel ayarlanır. Birçok vakada  kesiye şakaklarda saç hattı içinde başlanır. Şakaklardaki germe ve kaşların kaldırılması artık tüm kafatasına kesi yapılmadan şakak bölgesinde  saçlı deri içine küçük bir kesi yapılıp endoskopik usuller kullanılarak tüm alın derisine müdahale yapılabilir. Kesi daha sonra aşağıya doğru kulak önündeki doğal hat boyunca ilerler, kulak memesinden arkaya döner ve kulak arkasındaki saçlı deriye ilerler. Bazen boyun derisindeki fazlalığa ulaşım sağlamak amacıyla çene altına küçük bir kesi gerekebilir.
Bu yaklaşım yüzdeki konturu çok olumlu etkiler, yüzdeki yorgun ifadeyi yok edip yüz germe ameliyatından alınan sonuçları daha olumlu kılar. Yüz konturunu düzelten diğer önemli yardımcı müdahale  ise ameliyatın sonunda deri altına doku kokteyli veya yağ enjeksiyonları ile takviye yapılmasıdır.
Kesiler boyunca çalışarak cerrah deriyi altındaki yağ ve kastan ayırır. Deri şakak bölgesinde yukarı ve arkaya çekilir, aynı zamanda kulak arkasında ve kulak önünde de gerilerek fazlalık uzaklaştırılır. Yüz germe tekniğinde son 2 senedeki önemli yenilik, deri altındaki kas ve zarların orta yüz bölgesinde yukarı, göz çukurlarına doğru toparlanmasıdır.
Bazı vakalarda çene ve boyundaki yağ birikimleri uzaklaştırılır ve sarkmış kas ve bağ dokusu gerilir.
Eğer aynı ameliyatta göz kapağı estetiği uygulanacaksa, cerrah alt ve üst göz kapaklarında genellikle göz dış kenarlarındaki “kaz ayaklarına” kadar uzanan kesiler yapacaktır. Daha sonra fazla deri ve altındaki yağ uzaklaştırılacaktır.

Doğal deri hatları ve kıvrımları boyunca yapılmış kesiler dikişlerle kapatılır. Her ne kadar cerrah yara izlerini en az göze çarpacak şekilde ayarlamak için (örneğin saç içi) her çabayı gösterecekse de, yara izleri kaçınılmazdır. Vakaların çoğunda izler zamanla     solacak ve zor görülür hale gecektir. En farkedilir olanı kulak arkasındadır, fakat saç ile kolaylıkla kapatılabilir.

Ameliyatı takiben, deri altına birikebilecek az miktarda kan ve sıvının drenajına  (boşaltılmasına) müsaade etmek için kulak arkasına ince bir tüp yerleştirilir. Yüz ve boyuna, geniş ve gevşek bir pansuman uygulanacaktır.
Ameliyatın tipine, çeşitliliğine ve miktarına bağlı olarak, örneğin (estetik göz kapağı cerrahisi yapılıp yapılmadığına bağlı olarak)işlem genellikle 3-5 saat veya daha fazla sürer.

AMELİYAT SONRASI DÜZELME:
Ameliyat sonrası, ilaçlarla kolaylıkla kontrol edilebilen çok hafif ağrı vardır. Bir kaç gün içinde başınızın biraz yükseltilmiş olarak yatmanız istenecektir. Eğer dren kullanıldıysa ameliyatı takiben birinci veya ikinci günde uzaklaştırılacaktır. Pansumanlar genellikle bir gün sonra uzaklaştırılır. Ameliyatın ertesi gününden itibaren size önerilecek boyunluğu takmanız gerekecektir. Hastaneye yatırılmış hastalar ikinci ile üçüncü günde çıkarılacaktır.
Şişme ve deride renk değişimi sıktır ve genellikle birinci ve ikinci haftada gerileyecektir. Hastaların çoğu ameliyatı takiben yüz ve boyunda uyuşukluk veya gerginlik hissinden bahsederler. Bu durumların yoğunluğu ve ne kadar süreceği kişiden kişiye farklılık gösterir.
Yüz germe ameliyatının amacı, doğal, daha genç ve daha çekici bir görünümdür. Bununla birlikte normal iyileşme aşamalı bir süreçtir ve nihai sonuç en az 3 hafta farkedilmeyecektir.
Makyaj malzemelerinin kullanımına dikişler alındıktan sonra müsaade edilir. Güneşe çıkma ameliyat sonrası bir kaç ay sınırlanma ve buna yüksek koruma faktörlü güneş ekran kremlerinin kullanımı eşlik etmelidir.
Herkesin iyileşme hızı farklılık göstermesiyle birlikte, iyileşmenizin genel olarak aşağıdaki süreci takip edeceğini düşünebilirsiniz :

İlk gün:
İyileşmenin bu erken devresinde, şişlikleri ve morlukları en aza indirmek için boyunluğunuzu kullanmanız gerekmektedir.

Bir hafta içinde:
Şişlikler en üst noktaya çıkacak ve sonra inmeye başlayacak.
Bandajınız açılacak ve duş alabileceksiniz.
Dikişleriniz alınacak
Hafif işlerinize geri dönebilirsiniz ancak uyurken boyunluğunuzu kullanmaya devam edeceksiniz.
Solgunluğunuzu kapatmak içn makyaj yapabilirsiniz.

İki hafta içinde:
Morluklarınızın büyük bir kısmı kaybolacak.
Çok ağır olmayan normal aktivitelerinize geri dönebilirsiniz.

Birkaç hafta sonra:
Egzersizlerinize yeniden başlayabileceksiniz.
Şişlikleriniz tamamen inecek.
Yüzünüzdeki hissizleşme azalacak, ancak tamanen geçmesi birkaç ay alabilir.
İyileşme sürecinde, güneş ışınlarından kaçınmalısınız ve uzun bir süre güneş koruyucu kremler kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Kulak Estetiği

Kulak estetiği (Otoplasti) genellikle kepçe kulakları başa daha yaklaştırmak, eksik kıvrımlarını şekillendirmek veya büyük kulakları küçültmek amacıyla yapılır. Altı yaş itibariyle kulaklar hemen hemen tam olarak gelişmiş kabul edilir ve operasyon ne kadar erken yapılırsa çocukların dış çevrede karşılaşacağı problemler daha az olacaktır. Bu ameliyat erişkinlerde de yapılabilir ve erişkinler için ek bir risk sözkonusu değildir. Eğer kulak ameliyatını kendiniz veya çocuğunuz için düşünüyorsanız bu broşür size yapılacak işlemi anlamanıza yardımcı olacaktır: işlem nasıl yapılmaktadır, beklentileriniz ne olmalıdır. Tabi ki tüm sorularınızın yanıtlarını burada bulamayabilirsiniz, zira birçok şey kişisel durumlara bağlıdır. Eğer işlem hakkında anlamadığınız birşey varsa lütfen doktorunuza sorunuz.

Cerrahi Plan:
Birçok cerrah, çocukların kepçe kulakları hakkındaki hissi sorunlarına ebeveyinlerin duyarlı olmalarını önermektedir; çocuğunuz değişiklik isteyene kadar cerrahi için ısrar etmeyiniz. Kulakların şeklinden rahatsızlık duyan ve cerrahi isteyen çocuklar genellikle işlem sırasında daha uyumlu olmaktadırlar. İlk görüşmede operatörünüz hastanın durumunu değerlendirecek ve en etkili tekniği önerecektir. Ayrıca cerrahi müdahale için nasıl hazırlanılması gerektiğini açıklayacaktır.
Otoplasti genellikle outpatient (ayaktan cerrahi tedavi) olarak yapılmaktadır; bazen doktorunuz müdahelenin hastahanede yapılmasını önerebilir, böyle bir durumda hastanede bir gece geçirebilirsiniz.

Anestezi Şekli:
Çocuğunuz küçükse doktorunuz genel anestezi önerebilir, böylece çocuğunuz operasyon boyunca derin bir uyku içinde olacaktır. Daha büyük çocuklar veya erişkinler için doktorunuz bir sedatif ile kombine ederek lokal anesteziyi tercih edebilir. Bu durumda çocuğunuz uyanık ancak gevşemiş olacaktır.

Operasyon:
Otoplasti, kulak önü yada kulak arkasından kesi yapılarak gerçekleştirilir. Genellikle birbuçuk-iki saat sürer, komplike olgular daha uzun sürebilir. Amaç kulak kıvrımlarını oluşturmak, kulağı arkaya doğru yani başa doğru yaklaştırmak ve bunun için gerekirse bir miktar kıkırdak çıkarılabilir.

Ameliyat Sonrası:
Erişkinler ve çocuklar ameliyattan birkaç saat sonra ayağa kalkıp dolaşabilir ve eve gidebilirler. Hastamızın başı, ameliyatın sonunda şekillenme ve iyileşmeyi kolaylaştırmak için sarılacaktır. Kulaklar birkaç gün ağrıyabilir ancak bu şikayet ilaçlarla yatıştırılabilir. Yedi gün sonra bu sargı çıkarılarak daha hafif bir pansuman ile baş sarılacaktır. Bu sargıların da çıkarılmasından sonra doktorunuz özellikle geceleri kullanmak üzere kafa bantı önerecektir. Bu bandın gündüz de kullanılması kulağın şeklinin daha iyi muhafazasına yardımcı olacaktır. Dikişler genellikle bir hafta içinde alınır veya kendiliğinden eriyen dikişler kullanılabilir. Kulağın büküleceği herhangi bir aktiviteden birbuçuk ay kadar kaçınılmalıdır. Erişkinlerin çoğu işlerine aşağı yukarı on gün içinde dönebilir. Çocuklar yedi gün civarı bir sürede okula gidebilirler, ancak aktivitelerde dikkatli olmaları gerekir. Çocuğunuzun öğretmeninden bu konuda birkaç hafta boyunca çocuğunuza göz kulak olması yönünde yardım isteyebilirsiniz.
Otoplasti kalifiye, deneyimli bir cerrah tarafından yapılırsa komplikasyonlar oldukça nadir ve küçüktür. Ancak her cerrahide olduğu gibi cerrahi ile ilgili riskler ve işleme özel spesifik komplikasyonlar söz konusu olabilir.
Hastaların küçük bir yüzdesinde kulakta kan pıhtısı gelişebilir. bu pıhtı kendiliğinden eriyip yok olabilir veya bir iğneyle çekilebilir.Nadiren, kulak kıkırdağında skar dokusu oluşumuna neden olan bir enfeksiyon gelişebilir.Bu enfeksiyonlar genellikle antibiyotiklerle tedavi edilir;nadiren enfekte bölgeyi cerrahi işlemle boşaltmak gerekebilir.

Diğer Kulak Şekil Bozuklukları:
Kepçe kulak dışında,ameliyat ile düzeltilebilecek başka kulak problemleri de vardır. Bunlar arasında “Lop Ear”:kulak üst kesimi aşağı ve öne kıvrımlı ise; “Cup Ear”:çok küçük kulak ve “Shell Ear”:dış kenardaki kurvatur ,doğal kıvrım ve çizgilerin kaybolduğu kulak sayılabilir.Ayrıca büyük kulak memelerine yönelik işlemler de yapılabilir. Yine ek olarak doğuştan veya bir kaza sonrası kulağını kaybedenler için yeni kulak yapılabilir. Bazen orjinal problemden daha kötü olan bir skar kalabilir. Kendi probleminizle ilgili olarak cerrahinin etkinliğini doktorunuza sorunuz.

Daha Doğal Görünümlü Kulaklar:
Birçok hasta, genç veya erişkin kulak ameliyatı sonucundan tatmin olmayabilir. Ancak amaç unutmayınız ki mükemmele ulaşmak değil daha iyiye ulaşmaktır. Her iki kulağın tıpa tıp eşit olacağını ummayınız; mutlak simetri hem olanaksız hem de doğal olmayan birşeydir. Müdaheleyi ve beklentilerinizi operasyon öncesi doktorunuzla tartışırsanız sonuçtan daha memnun kalma şansınız artar.