Orta Yüz ve Boyun Germe

Neden ve kimlere yüz germe yapılmalı:
Yılların etkisi ile yüzde gevşemeler ve sarkmalar meydana gelebilir. Bu nasıl olur? Yüz kemikleri 25 yaşından itibaren mikroskopik seviyede erimeye başlar. Yüz kemiklerini saran yumuşak dokular ve deri, altındaki kemik desteğin küçülmesi ile, bol ve gevşek duruma gelmeye başlar. Deri ve deri altındaki yapıda kollajen dokusu zayıfladıkça bu gevseyen deri ve yumuşak dokular sarkar. Bu sarkan deriler artık ameliyatsız güzellik yöntemleri ile toparlanamaz duruma gelince lifting-germe yöntemlerine başvurmak gerekir.

 

Orta yüz gerilmesi ( Mid face lifting )
Bu bölgedeki kemikler en zayıf ve en erken eriyen kemik gurubudur. Erime arttıkça kemik iskeletini saran yumuşak dokularımız gevşer ve kollajen yapılar da yaş, dış etkenler, genetik yatkınlık gibi nedenlerle zayıflar, bozulur. Yanaklar, elmacık bölgeleri sarkar, göz altlarındaki dirilik yok olur; buradaki dokular ise yer çekimi doğrultusunda aşağı doğru yer değiştirir. Genç bir yüz üçgen şekle yakın bir ovallik gösterirken; yaşlanma ile birlikte, sarkmalara bağlı olarak kare veya dikdörtgen şekil alır. Orta yüz germe( mid face lifting) ile sarkan dokular( deri,derialtı yumuşak dokular, sarkmış kas ve zarlar) vertikal olarak, yer çekiminin tersine yukarı doğru toplanıp germe işlemi yapılır. Son birkaç senedir gelişen bu yaklaşım ile alt çenedeki sarkmalar ve çok aşırı olmayan boyun sarkmaları da düzelir. Orta yüz germe, şakak bölgesi, göz kenarı ve en iyisi yanak içinden gerçekleştirilebilir. Bu yaklaşım doku enjeksiyonları ile birlikte yapılırsa çok daha güzel ve uzun süreli sonuçlar alınır.

 

Boyun germe
Yüz germe ameliyatları içinde en çok işlem, emek ve dikkat isteyen bölgedir. Boyun ve çene altı yağ dokusu azaltılır. Boyun derisi çene altına kadar sıyrılır. Deri altındaki platisma adı verilen kaslar yukarı ve yanlara doğru gerilir. Deri fazlalıkları yanağa doğru gerilerek fazlalıkları alınır. Çene ucu çıkıntısı yetersiz ise çene ucu büyütülür. Böylece kulak önü-çene arasındaki mesafe uzatılarak boyun konturunun daha güzel ortaya çıkması sağlanır. Başarılı olmayan yüz germe ameliyatlarında, boyun ve gıdık bölgesinde fazlalık ve tedavi edilememiş sarkma görülür. Boyun germe yüz germenin en ileri götürülmüş şeklidir. Boyun germe orta yüz germe  ile birlikte yapılmalıdır zira deri fazlalıklarının yukarıya doğru toparlanması ve çıkarılması gerekmektedir.

Ameliyat Sonrası Düzelme ne zaman ve nasıl olur?
Doğal deri hatları ve kıvrımları boyunca yapılmış kesiler dikişlerle kapatılır. Her ne kadar cerrah yara izlerini en az göze çarpacak şekilde ayarlamak için (örneğin saç içi) her çabayı gösterecekse de, yara izleri kaçınılmazdır. Vakaların çoğunda izler zamanla solacak ve zor görülür hale gelecektir. En fark edilir olanı kulak arkasında olandır; fakat saç ile kolaylıkla kapatılabilir.

Yüz germe ameliyatının amacı, doğal, daha genç ve daha çekici bir görünümdür. Bununla birlikte iyileşme aşamalı olduğundan nihai sonuç en az 3 hafta farkedilmeyecektir.

Makyaj malzemelerinin kullanımına dikişler alındıktan sonra müsaade edilir. Güneşe çıkmak, ameliyat sonrası bir kaç ay sınırlanmalıdır ve buna yüksek koruma faktörlü güneş kremlerinin kullanımı eşlik etmelidir.

İyileşme hızı, kişiden kişiye farklılık göstermekle birlikte, iyileşmenizin genel olarak aşağıdaki süreci takip edeceğini düşünebilirsiniz :

İlk gün:
* İyileşmenin bu erken devresinde, şişlikleri ve morlukları en aza indirmek için boyunluğunuzu kullanmanız gerekmektedir.

Bir hafta içinde:
* Şişlikler en üst noktaya çıkacak ve sonra inmeye başlayacak.
* Bandajınız açılacak ve duş alabileceksiniz.
* Dikişleriniz alınacak.
* Hafif işlerinize geri dönebilirsiniz ancak uyurken boyunluğunuzu kullanmaya devam edeceksiniz.
* Solgunluğunuzu kapatmak içn makyaj yapabilirsiniz.

İki hafta içinde:
* Morluklarınız olduysa büyük bir kısmı kaybolacak.
* Çok ağır olmayan normal aktivitelerinize geri dönebilirsiniz.

Birkaç hafta sonra:
* Egzersizlerinize yeniden başlayabileceksiniz.
* Şişlikleriniz tamamen inecek.
* Yüzünüzdeki hissizleşme azalacak, ancak tamamen geçmesi birkaç ay alabilir.

İyileşme sürecinde, güneş ışınlarınlarından kaçınmalısınız ve uzun bir süre güneş koruyucu kremler kullanmaya dikkat etmelisiniz.

Sık sorulan sorular ve cevapları
S: ince ve derin kırışıklıklar sadece yüz germe ile yok olur mu?
C: hayır, şişlikler varken yok olmuş gibi gözükür ancak sonra tekrar ortaya çıkar. Bunların azaltılması için botox, kimyasal peeling, lazer peeling, doku enjeksiyonları gibi ek tedaviler gerekir.
S: lazer peeling sonrasında derinin üstü soyulduğu için uzun süre kızarıklık oluyor, yeni başka bir yöntem var mı?
C: doğru, kızarıklık aylarca sürebilir ancak onuncu günden sonra makyaj yapılabilir.

S: dudak kırışıklılarına yüz germenin faydası var mı?
C: hayır hiçbir faydası yoktur. Dudak çevresindeki kırışıklıklara doku enjeksiyonu, zımparalama, derin peeling veya lazer peeling uygulanır. En son yenilik, fraxel+doku enjeksiyonu ile tedavidir.

S: yüz germe ve gençleştirme ameliyatlarının sonuçları ne kadar sürer?

C: bu süre ameliyatı yapan doktorun tekniğine ve hastanın dokularının cinsine göre değişiklik gösterir. Klasik olarak buna cevap 5 ila 7 senedir. Son senelerdeki ameliyatsız güzellik teknolojilerinin ilerlemesi ve cerrahi tekniklerdeki gelişmeler sayesinde bu süre 10-15 seneye kadar uzayabilir. Zira ameliyatsız güzellik teknolojisi sadece ameliyattan çekinenler için değil, ameliyattan sonra dokuların tazeliğini ve canlılığını korumak için de kullanılır. Bu teknolojilerden faydalanan hastalar bu süreyi rahatlıkla uzatmış olurlar.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir