Meme Büyütme

Ameliyat Öncesi Değerlendirme
Meme ameliyatı düşünen her kişinin atması gereken ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır. Arzulanan sonucun mükemmeliyet değil, düzeltme olduğunu akılda tutarak göğüslerinizin ameliyat sonrası büyüklüğü ve görünümü ile ilgili beklentilerinizi açık yüreklilikle tartışmalısınız. Herhangi bir estetik ameliyat uygulanmadan önce gerçekleştirilmesi gereken etkenlerden en önemlisi duygusal kararlılıktır. Meme büyültme ameliyatı göğüslerinizi şekillendirir fakat hayatınızı şekillendirmez.
Estetik cerrahi görünümünüzü düzeltir ve kendinize olan güveninizi tazeler fakat gerisi size kalmaktadır. Cerrahınız sizi muayene ettikten sonra, göğüs kafesini kaplayan deri ve göğüslerin durumu gibi ameliyatla ilgili kararları etkileyecek diğer değişkenleri sizinle tartışacaktır. Memenin bariz olarak sarkıklığı söz konusu olan ve meme büyültme ameliyatı isteyen hastalar olabilir. Bu vakalar için cerrah meme büyültme ameliyatına ek olarak meme derisini azaltacak, yeniden şekillendirecek bir yöntem önerebilir. İlk ziyaret esnasında cerrahınız, kullanılacak cerrahi teknik, anestezi, ameliyatın nerede yapılabileceği, cerrahinin gerçekçi olarak neleri başarabileceği gibi sizin durumunuza özel detayları açıklayacaktır. Estetik meme ameliyatını seçmeden önce risk ve masraflar gibi değerlendirilmesi gereken ilave etkenler, cerrah ile bu esnada tartışılmalıdır.

Her yıl başarıyla binlerce meme büyültme ameliyatı uygulanmaktadır. Buna rağmen, sizin bu cerrahinin muhtemel riskleri ve ilgili komplikasyonlar hakkında bilgilendirilmiş olmanız gerekir. İnfeksiyon ve sınırlı kan birikimi (hematom) gibi ameliyat sonrası komplikasyonlar nadirdir ve tedavi edilebilir. Bazı durumlarda “kapsüler kontraktür” olarak tanımlanan aşırı skar (nedbe dokusu) oluşumuna bağlı olarak çok sertleşmiş göğüslerin yumuşatılması için ikinci bir ameliyat gerekebilir. Komplikasyon riski, iyileşme dönemindeki takiplerinizde cerrahınızın tavsiyelerine yakından uyarak azaltılabilir.
Ameliyat öncesi bilmeniz gerekenler
Silikon protez konulacak hasta 40 yaş üzerinde ise ameliyattan önce mamografi ve gerekirse ultrasonografi adı verilen radyolojik tetkikler yapılır. Meme bölgesinde ödem ve ağrı ameliyat sonrası görülen yakınmalardır. Ameliyata bağlı kanama ve enfeksiyon nadir görülen durumlardır. Bazı hastalar ameliyattan sonra meme başlarında artan veya azalan duyarlılıktan ya da kesi çevresinde hissizlikten şikayet ederler. Bu genellikle geçicidir. Bir yabancı cisim olan proteze karşı vücutta bazı bağ dokusu hastalıklarının geliştiği (konnektif doku hastalığı) , bebeğe süt vermenin zorlaştığı, protezin kansere neden olduğu ileri sürülmüştür. Ancak bunların hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Meme büyütme ameliyatında, memenin büyütülmesi vücut için yabancı bir madde ile sağlanabildiğinden, proteze ait sorunlar olabilir. Protez çevresinde kapsül adı verilen bir zarın gelişmesine bağlı sertleşme ve daralmalar olabilir. İnce zar herhangi bir probleme yol açmaz, orta kalınlıkta bir zar oluşması halinde memelerde hafif bir sertlik ve meme tabanında belirginlik fark edilebilir. Nadir durumlarda vücut protez etrafında kalın bir zar oluşturup (kapsül), protezi sıkıştırıp hapsetmeğe çalışır. Kalın kapsül oluşması halinde memelerde sertlik ve bazen asimetri görülebilir. Hafif ve orta kapsüler kontraktür durumunda, protez etrafındaki kapsülün giderilmesi için dıştan masaj ve gereğinde ek ameliyatlar yapılabilir Ağır kapsül kontraktürü ortaya çıktığında kapsül çıkartılmalı, protezin kendisi ve yeri değiştirilmelidir. Silikon protezlerin dış yüzeyi çok ince olmakla birlikte dış darbelere oldukça dayanıklıdır. Normal ve orta dereceli masajlar zarar vermez. Kişi ameliyattan 2 ay sonra yüzü koyun yatabilir. Bazan, protez içeriğinin balon dışına sızması görülebilir. Eğer gel-filled protez kullanılmışsa, doku aralıklarına sızan bu maddeler kitle oluşmasına neden olabilir. Serumla dolu protez kullanılmışsa, protez içine doldurulan serum fizyolojik protez dışına, doku aralıklarına sızabilir, bu takdirde dışarı sızan serum vücuda herhangi bir zarar vermeden dokular tarafından hızla emilir. Protez yırtılması nadir bir durumdur, araç içi trafik kazalarında olduğu gibi sıkışmalarla, yüksekten düşmelerle ve delici alet yaralanmaları ile ortaya çıkabilir. Protez konmuş memelerde daha sonra yapılacak mamografi ve cerrahi muayene problem oluşturmaz. Protez mamografide bir boşluk olarak görülür. Silikon meme protezli bir memede kanser gelişmesi riski artmaz, normal meme dokusu ile aynıdır. Böyle bir durum oluştuğunda protezli memede de kansere yönelik ameliyat ve diğer tedavi şekilleri standartlar doğrultusunda uygulanır.
Cerrahi Yöntem
Meme büyültme ameliyatı tipik olarak az gelişmiş veya doğum sonrası küçülmüş (atrofiye olmuş) memelerin büyültülmesi için uygulanır. Yöntem kapsamı hangi değişikliklerin arzulandığına ve cerrahın neyi uygun gördüğüne dayanır. Cerrahınızın önerileri doğrultusunda ayaktan tedavi merkezinde veya hastanede ameliyat edilebilirsiniz. Meme büyültme cerrahisi göğüs çevresini uyuşturarak lokal anesteziyle yapılabilse de bazen genel anestezi de uygulanabilir.

Ameliyat Kesi Yeri
Meme büyültmede kullanılan bir kaç cerrahi yaklaşım vardır. En sık kullanılan teknikler, meme alt kısmının göğüs kafesine kavuştuğu bölgenin hafif üzerine yapılan meme altı kesisi veya meme başının çevresindeki koyu renkli derinin (areola) alt sınırı boyunca yapılan yarım daire şeklindeki areola çevresi kesisidir. Daha nadir kullanılan ise koltuk altına yapılan aksilla kesisidir. Kullanılacak teknik cerrahın tercihine dayanacaktır. Areola çevresinde yapıla kesi ile iz kalma riski en aza indirgenmektedir; % 95 hastada bu iz bir senenin sonunda solarak gözle zor farkedilir duruma gelir.
Silikonun yerleştirildiği bölge
Silikon meme dokusu ile göğüs kası arasına yerleştirilir. Bu yöntemde doğal görüntünün yanında, ameliyat sonrasındaki iyileşme devresi göğüs kasında hiçbir zedelenme olmadığından çok rahattır.

Bir diğer durumda silikon göğüs kasının arkasına yerleştirilir. Ameliyat sonrası ağrı çok görülür ve bu hastalarda dren kullanma gereksinimi olur.
• Ameliyatın kapsamına bağlı olarak işlem yaklaşık 1.5 saat civarında sürer.
• Ameliyatı takiben memelere pansuman uygulanır, özel sütyen kullanılır.
• Meme büyültme cerrahisinin amacı daha doğal ve dolgun gözüken göğüslerdir
Meme Silikon Tipleri: Yapı olarak üç çeşit silikon mevcuttur;

1- Silikon kese içinde jel olan,
2- Silikon kese içinde serum fizyolojik olan (Tuzlu Su),
3- Silikon kese içi boş olup sonradan şişirilen.
Bu silikonlar da yine üstü düz veya üstü pütürlü olmak üzere ikiye ayrılır.
Özellikle poliüretan kaplı silikon memenin sertleşmesinde yani kapsül formasyonunda en az riski olan silikon tipidir. Yüz hastadan birinde veya ikiyüz hastadan birinde kapsül (sertleşme) olur, halbuki diğer silikonlarla %5 ila %10 kapsül riski vardır. Tabiki bu sözünü ettiğimiz iyi kalite silikonlardır. Şekil olarak ise normal kadın memesi şeklinde, tamamen yuvarlak bir silikondur. İkinci tip anatomik silikon dediğimiz şekli ise, üst kısmı daha yassı alt kısmı daha çıkıntılı olur. Bu tip silikona ticari reklam amaçlı damla silikon adı konulmuştur ancak damla silikon diye birşey yoktur.Hangi şekil silikon kullanılacağı cerrahini tipine veya hastanın gögüs yapısına göre karar verilir. Anatomik silikon iki sebeple kullanılır;

1-) Kas altına kullanıldığında göğüs duvarında memenin üst sınırında büyük bir şişkinlik yapmasın diye ,
2-)Göğüs duvarının üst kısmı çıkıntılı olursa bu bölgeye daha ince yapılı bir silikon yerleştirilmesi ile daha düzgün bir görüntü elde etmek için kullanılır.

Silikon değiştirilmeli mi?

Senelerdir silikonu sorunsuz taşıyan yüzlerce hastanın mevcudiyeti bize bu konuda daha rahat olmamız gerektiğini düşündürüyor. Radyolojik tetkikler, son teknolojilerle büyük ilerleme kaydetmiştir. Kişide aşırı derecede kapsül oluşmadıysa veya radyolojik tetkiklerde silikon ile ilgili bir patoloji oluşmadıysa silikonları değiştirmek gerekmemekedir.
Silikon meme protezinin emzirmeye herhangi bir etkisi varmıdır?
Meme altına Silikon Meme Protezi konulmasının süt salgılanmasına ve emzirmeye engel olacak herhangi bir etkisi yoktur, çünkü Silikon Meme Protezi meme bezininin dışına ( altına ) konulmaktadır ve süt kanalları ile bir ilişkisi olmamaktadır.
Ameliyat Sonrası Bakım
• Ameliyat sonrasındaki ilk iki hafta yatarken sırtüstü yatmalısınız.
• Ameliyat sonrası ilk iki gün kollarınızın hareketini mümkün olduğu kadar azaltın. İlk hafta içinde ise az miktarda kol hareketleri yapın. Ağır kaldırmayın. Bu süre içinde araba kullanmayın.
• Bandajlarınız genellikle 6. ve 7. Gün çıkartılır.
• Memeleriniz şiş ve ağrılı olabilir. Bazen morluklar da görülebilir. Memelerinizin hissiz veya duyarlı olması beklenmeyen bir durum değildir.
• Antibiyotiklerinizi bir hafta süreyle muntazam kullanın. Şişliklerin daha az olmasını sağlayacak olan ilacınızı düzenli olarak kullanın. İlaçlarınızı doktorunuza sormadan kendiliğinizden kesmeyiniz.
• Bir hafta süre ile aspirin veya aspirin içeren ilaçlar kullanmayınız.
• 3 hafta dolunca doktorunuzdan öğrendiğiniz masaja başlayınız.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir