Meme Küçültme

Büyük ve sarkık göğüslere sahip kadınlar, memenin aşırı ağırlığı nedeniyle sırt, boyun ağrıları ve deri tahrişinden solunum problemlerine kadar değişiklik gösteren tıbbi sorunlara maruz kalırlar. Sütyen askıları omuzlarda derin izlere yol açabilir. Çok büyük memeler, kadının veya genç kızın kendini aşırı utangaç ve çekingen hissetmesine yol açabilir.
Tıbbi olarak ‘Reduction Mammoplasty’ olarak adlandırılan meme küçültme ameliyatı bu durumdaki kadınlar için tasarlanmıştır. Bu prosedürde yağ, meme dokusu ve deri çıkarılır; memeler daha küçük, daha hafif ve daha sıkı hale gelir. Aynı işlem sırasında ‘areola’ denen meme başı etrafındaki koyu renkli deri halkasının çapı da küçültülebilir. Amaç kadına daha küçük, daha güzel şekle sahip ve vücuduyla orantılı memeler kazandırmaktır.
Eğer memelerinizi küçültmek istiyorsanız, bu broşür size ameliyatın faydalı olduğu durumlar, gerçekleştirilme biçimi ve ameliyatın beklenen sonuçları gibi ameliyatla ilgili temel noktalarda aydınlatacaktır. Ama tüm sorularınıza yanıt bulamayabilirsiniz, Çünkü bunların çoğu sizin bireysel ortamınıza ve özelliklerinize bağlı olarak değişir. İşlem konusunda anlamadığınız bir nokta olursa, lütfen doktorunuza sormaktan çekinmeyiniz.

Meme Küçültme İçin En Uygun Adaylar:

Meme küçültme ameliyatı, kozmetik bir iyileştirmeden öte fiziksel bir rahatlama amaçlanarak yapılır. Ameliyat için başvuran adayların çoğunun çok büyük ve sarkık memeleriyle sorunları vardır. Bu kişilerin aktiviteleri kısıtlanmıştır ve fiziksel rahatsızlıkları oluşmuştur. Olguların çoğunda meme küçültme ameliyatı, meme gelişimini tamamlamadan yapılmaz eğer memelerin büyüklüğü ciddi fiziksel rahatsızlık oluşturduysa daha erken yaşlarda da yapılabilir. Bu ameliyat için en uygun adaylar işlemi tamamıyla anlayacak olgunluğa-yetişkinliğe ulaşmış ve gerçekçi beklentileri olan kişilerdir. Meme küçültme ameliyatı daha sonra memesinden süt emzirmeyi planlayan kadınlar için önerilmez.
Meme küçültme ameliyatı basit bir işlem değildir, ama yetkin bir plastik cerrah tarafından gerçekleştirilirse güvenli bir ameliyattır. Her cerrahi işlemde kanama, enfeksiyon, anestezi reaksiyonu gibi komplikasyonların gelişme riski mevcuttur. Bazı hastaların ameliyattan sonra meme başı etrafında küçük yaralar oluşabilir; bunlar antibiyotikli kremlerle tedavi edilir. Cerrahınızın önerilerine hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası dönemde çok sıkı uyarak bu riskleri azaltabilirsiniz. Ameliyat farkedilebilir, kalıcı ‘skar’ ( izler ) bırakır; ama bu izler sütyen veya bikininizle örtülebilecek bölgededir. (Kötü iyileşme ve geniş skarlar sigara içenlerde daha sık olur.) Ameliyat sonunda meme ve meme başının pozisyonu tamamen simetrik olmayabilir. Bazı hastalar meme başı ve memenin dokunma duyusu sorununu yaşayabilir. Çok seyrek olarak meme başı ve areolanın beslenmesi bozularak kaybı söz konusu olabilir. (Meme başı ve areola vücudun diğer bölgelerinden alınan deri ‘greftleri’ ( yamaları ) ile tekrar oluşturulabilir.)

Ameliyatın Planlanması:

İlk değerlendirmede, beklentilerinizi cerrahınızla açıkça tartışmak ve onun düşüncelerini dinlemek çok önemlidir. Her hasta ve her cerrah ideal meme büyüklüğü ve şekli konusunda değişik görüşe sahiptir.
Ağır memeler: fiziksel rahatsızlığa, çesitli tıbbi sorunlara, sütyen askılarına bağlı omuzlarda derin izlere ve aşırı çekingenliğe yol açabilir. Cerrahınız meme muayenesi ve ölçümler yapacaktır. Ameliyat öncesi ile sonrasını karşılaştırabilmek için fotoğraflar çekilecektir. Cerrahınız sizinle yaşınız, memelerinizin şekli ve büyüklüğü, derinizin durumu gibi sonucu etkileyebilecek değişkenleri tartışacaktır. Meme başı ve areolanın yeni yerini de tartışmalısınız; çünkü bu yapı operasyon sırasında daha yukarıya alınacaktır ve meme gerisindeki çizgi ile aynı seviyede olmalıdır. Cerrahınız işlemi detaylı olarak anlatmalıdır.; risklerini ve kısıtlılıklarını açıklamalıdır ve sonuçta kalacak skarı tamamıyla anlamanızı sağlamalıdır. Cerrahınız aynı zamanda kullanacağı anesteziyi, ameliyat olacağınız yeri ve ameliyat masraflarını açıklamalıdır.

Ameliyat İçin Hazırlık:

Cerrahınız ameliyat öncesi bir ‘mammogram’ ( meme röntgeni ) çektirmenizi isteyebilir. Ameliyat öncesi hazırlık için Cerrahınız size (yeme, içme, sigara içme, bazı ilaç ve vitaminlerin alınması veya alınmaması gibi noktaları içeren) bazı özel direktiflerde bulunacaktır.
Meme küçültme ameliyatlarında genellikle kan ‘transfüzyonu’ ( nakli ) gerekmez. Ama çıkarılacak meme dokusu çok fazla ise cerrahınız ameliyat öncesi dönemde sizden 1 ünite kan alınmasını ve hazırlatılmasını isteyebilir. Böylece kan transfüzyonu gerekirse kendi kanınız kullanılacaktır. Hazırlık yaparken, ameliyat sonrası sizi eve götürecek ve gerekirse size birkaç gün yardım edecek birisini buldurmayı unutmayınız.
Meme küçültme ameliyatı genellikle hastanede yapılan bir ‘inpatient’ ( yatan hasta ) prosedürüdür. Ameliyatın kendisi genellikle 2-4 saat sürer, bazı vakalarda daha uzun sürebilir. Hastanede 1-2 gün kadar kalmanız uygun olur.
Bu operasyon hemen her durumda genel anestezi altında yapılır. Size genel anestezi uygulandığında tüm ameliyat boyunca tamamen uyuyor olacaksınız.

Cerrahi:

Meme küçültme teknikleri çok değişiktir, ama en sık uygulanan prosedürler Vertikal ve ters T’ şeklinde ‘insizyon’ ( kesi hattı ) bırakan tekniklerden bahsedebiliriz. Cerrah, fazla olan meme dokusunu, yağ dokusunu ve deriyi çıkarır, meme başı ve areolayı yeni yerine yukarı taşır. Sonra her 2 yandaki meme dokusunu areola çevresinde ve orta hatta birleştirirken, memenin yeni hatlarını şekillendirir. Koltuk altı bölgesinde aşırı yağ mevcutsa ‘liposuction’ (yağ emilmesi) de bu prosedüre eklenebilir.
İnsizyonlar – alınacak deri, meme dokusu ve yağ dokusunun volümünü ; ve meme başının yeni yerini belirler.
Memeye şekil vermek için, daha önce meme başının üst seviyesinde yer alan deri aşağıya taşınır, biraraya getirilir. Dikişler ile insizyonlar kapatılarak memeye yeni şekli kazandırılır. Areola çevresindeki, areola altındaki ve meme altındaki skarlar kalıcıdır ama kolaylıkla iç çamaşırlarla kapatılabilir.
Vakaların çoğunda meme başlarının kan damarları ve sinirleri kesilmeden prosedür gerçekleştirilir. Ama nadiren memeler çok büyük ve sarkık ise meme başı ve areolanın tamamen alınıp, yeni yerlerine greftlenmeleri gerekebilir. ( Bu durumda meme başı ve areolanın dokunma duyusunda kayıp gelişebilir). Dikişler, genellikle areola etrafına, areoladan asağıya dik bir hat üzerinde ve memenin altındaki girinti boyunca yerleştirilir. Bazı vakalarda bu skarın dikey kısmını elimine edecek teknikler kullanılabilir; nadiren de alınması gereken sadece yağ dokusudur. Yalnızca liposuction ile meme boyu küçültülerek minimal skar bırakılabilir.

Ameliyat Sonrası:

Ameliyattan sonra ince pansumanın üzerinde elastik bandaj sarılmış veya cerrahi sütyen giydirilmiş olacaktır. İlk 1-2 gün içinde birikebilecek kan ve sıvıları dışarı almak üzere her iki meme yanlarında ince birer tüp yerleştirilmiş olabilir. İlk birkaç gün, özellikle hareket ettiğinizde ve öksürdüğünüzde biraz ağrı hissedebilirsiniz; bir hafta kadar daha bir miktar rahatsızlık duyabilirsiniz. Cerrahınız ağrıyı azaltmak için gerekli ilaçları önerecektir.
Bandajlar 1 veya 2 gün sonra çıkarılır; ama şişme ve morluklar yatışana dek birkaç hafta cerrahi sütyeni gece gündüz giymeye devam edeceksiniz. Eğer meme deriniz ameliyat sonrası çok kuru ise, günde birkaç kez nemlendirici kullanabilirsiniz ama insizyon hatlarını kuru tutmanız gerekir.
Ameliyat sonrası gördüğünüz ilk adet sırasında, memeleriniz şişip ağrı yapabilir. Ayrıca birkaç ay boyunca ara ara gelen keskin ağrılara maruz kalabilirsiniz. Ameliyat sonrası doku şişmesi nedeniyle meme başı ve meme derisinde bir miktar his kaybı gelişebilir. Bu durum genellikle 6 hafta içinde kaybolur. Bazı hastalarda bu his kaybı 1 yıl veya daha uzun sürebilir; nadiren de kalıcı olabilir
Her ne kadar 1-2 gün içinde ayağa kalksanız da bazen memeleriniz birkaç hafta boyunca ağrıyabilir. 3-4 hafta boyunca ağır birşey kaldırmak veya itmekten kaçınmalısınız.
Cerrahınız size normal aktivitelerinizi özetleyen detaylı bilgilendirmeyi yapacaktır. Birçok kadın sosyal aktivitelerine ve eğer çok yorucu değilse işlerine 2 hafta içinde dönebilir. Ama birkaç hafta boyunca çok daha az tahammül gücünüz olacaği için enerjinizi toplayana dek egsersizlerinizi sınırlandırmalısınız. Ayrıca destek için iyi bir atletik sütyene gereksiniminiz olacaktır. Cinsel uyarı insizyonlarınızın şişmesine yol açabileceğinden 1 haftalık bir seks yasağı direktifiyle karşılaşacaksınız. 6 hafta boyunca memelerinize hafif bir temas dışında her türlü müdaheleden kaçınmanız söylenecektir.
Ameliyat yerinizden sızan çok az bir sıvı veya kabuklanma normaldir. Eğer kanama veya çok siddetli ağrı gibi olağan dışı bir durumla karşılaşırsanız, cerrahınızı aramaktan çekinmeyiniz.

Yeni Görünümünüz:

Her ne kadar şişkinliğin ve morluğun çoğu ilk birkaç haftada kaybolsa da memenizin yeni şekline kavuşması 6 ay – 1 yıl süre gerektirir. O zaman bile, hormonal değişikliklere, kilo durumuna ve hamileliğe bağlı olarak meme şekli değişim gösterebilir. Cerrahınız izlerinizin mümkün olduğunca belirsiz olması için elinden geleni yapacaktır. Ama yine de bilmelisiniz ki meme küçültme ameliyatı sonrası skarlar belirgin ve kalıcıdır. Bu izler birkaç ay boyunca kabarık ve kırmızı kalır. Sonrasında daha az belirgin hale gelir; hatta bazen soluk beyaz çizgiler şeklinde tamamen solabilir. Bu izlerin yerleşimleri sizin ince kesimli bir bikini bile giyebilmenizi mümkün kılacak şekilde ayarlanmıştır.
Tüm plastik cerrahi prosedürler içinde, meme küçültme ameliyatı en hızlı beden imgesi değişikliği ile sonuçlanan ameliyattır. Operasyonunuzdan sonra büyük memelerin yarattığı fiziksel rahatsızlıktan kurtulacaksınız; vücudunuz daha orantılı hale gelecek ve giysileriniz size daha iyi uyacaktır. Ama bu değişiklikleri arzulayan sizin, ailenizin ve arkadaşlarınızın yeni imajınıza uyum sağlayabilmek için zamana ihtiyacı olacaktır. Hem kendiniz hem de yakınlarınız sabırlı olmalısınız. Neden bu ameliyatı olduğunuzu aklınıza getirip, birçok kadın gibi siz de sonuçtan mutlu olacaksınız. Daha küçük ve daha orantılı memelerle daha rahat hissedeceksiniz ve giysileriniz size daha iyi uyum sağlayacaktır.

Ameliyat Sonrası Bakım İçin Bilgiler:

Ameliyat sonrasındaki ilk iki hafta yatarken sırtüstü yatmanız gerekiyor.
Size tavsiye edilen özel tipteki sütyeni ameliyat sonrası ilk 2 hafta 24 saat süreyle hiç çıkarmadan takınız. (Tabii kirlendikçe temiz bir sütyenle değiştirmeniz mümkündür). 2 ay süre ile sütyeni gündüz hiç çıkartmayınız.
Ameliyat sonrasındaki ilk haftada kollarınızı kullanmayı sınırlandırınız, ağır kaldırmayınız. Ameliyat sonrası ilk haftada araba kullanmayınız. Kollarınızın hareketini iyileşmeniz ilerledikçe yavaş yavaş arttırabilirsiniz.
Ameliyat bölgesinde toplanabilecek kan ve serumu dışarı almak için direnleriniz mevcuttur. Bu direnleriniz 2 ila 4 gün içinde çıkarılacaktır. Bunlar iyileşmeniz bakımından faydalı tedbirlerdir. Bunların nasıl kullanılacağını doktorunuzdan veya hemşireden öğreniniz.
Memeleriniz ağır ve ağrılı olabilecektir. Bazen morluğunuzda olabilir. Memenizin hissiz veya ileri derecede duyarlı olması beklenebilen durumlardandır.
Meme bandajlarınız alınıncaya kadar meme bölgenizi ıslatmayınız. Bu bandajlar ameliyattan sonraki 7. Günde alınacaktır. Bu bandajların alınacağı gün ve alındıktan sonraki günlerde arzu ettiğiniz şekilde duş alabilirsiniz.
Ameliyattan sonraki ilk 4 ila 6 haftada kuvvetli egzersizlerden sakınınız. Normal hareket ve egzersizlerinize başlamadan önce hemşire ve doktora danışınız.

İlaçlar:
Ameliyattan sonraki ilk 2 hafta aspirin almayınız. Ağrı ilaçlarınızı ancak rahatsızlık hissettiğiniz zaman alınız. Antibiyotiklerinizi 1 hafta süreyle muhakkak kullanınız. Pansuman ve kontrolleriniz için randevu alınız.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir