Meme Dikleştirme

Kadınların memeleri, yıllar içinde gebelik, emzirme, aşırı kilo verme ve yerçekimi etkileriyle sarkar. Deri elastikiyetini kaybettikçe memeler sıklıkla şekil ve sıkılığını kaybeder; sarkmaya başlar. Meme dikleştirme ya da tıbbi adıyla ‘mastopeksi’ sarkan memeleri, en azından geçici fakat uzun bir dönem için, kaldırma, yeniden şekillendirme, dikleştirme ameliyatıdır. (Hiçbir cerrahi işlem yerçekiminin etkilerini sonuna kadar kalıcı olarak engelleyemez.) Mastopeksi ile aynı zamanda meme başının çevresindeki koyu renkli alan ( =’areola’ ) da geniş ise daraltılabilir. Eğer memeleriniz küçükse veya gebelik sonrasında olduğu gibi sonradan içi gevşeyip küçüldüyse Mastopeksi’nin yanısıra meme ‘implantları’ ( Silikon protezleri ) yerleştirerek meme hacmi ve dolgunluğu arttırılabilir.

MEME DİKLEŞTİRME AMELİYATI İÇİN EN UYGUN ADAYLAR:
Meme dikleştirme ameliyatı sizin görünüşünüzü ve kendinize güveninizi geliştirecektir ama bu her zaman idealinizde geliştirdiğiniz görünüme ulaşmanızı ve insanların size daha farklı davranmasını sağlamayabilir. Ameliyata karar vermeden önce beklentilerinizi gözden geçirip bunları cerrahınızla tartışınız

Mastopeksi için en uygun adaylar sağlıklı, duygusal olarak stabil, bu ameliyatla yapılabilecekler konusunda gerçekçi düşünceye sahip kadınlardır. Genellikle en iyi sonuçlar küçük, sarkık memelere sahip kadınlarda elde edilir. Her boydaki meme kaldırılabilir ama elde edilen sonuçlar ağır memelerde çok uzun süreli veya kalıcı olmayabilir.
Birçok kadın Mastopeksi’yi gebelik veya emzirme sonrası gerilmiş deri ve azalmış volüme sahip memelerle karşılaştıkları için talep ederler. Eğer daha fazla çocuk istiyorsanız ve bunu yakın bir gelecekte planlıyorsanız meme kaldırma ameliyatını ertelemeniz uygun olabilir.
Mastopeksi gelecekteki gebelikleri olumsuz etkileyecek özel riskler getirmez. Örneğin memeden süt emzirmeyi etkilemez. Ama şu bilinmelidir ki daha sonraki gebelikler sırasında meme derisi genişleyecektir ve ameliyatla elde edilmiş olan iyi sonuçları olumsuz etkileyecektir. Bu durumda yeniden bir dikleştirme yapılabilir.

CERRAHİ İŞLEMLERİN HEPSİ BİRAZ BELİRSİZLİK VE RİSK TAŞIR:
Meme dikleştirme ameliyatı basit bir işlem değildir, ama yetkin bir plastik cerrah tarafından gerçekleştirilirse güvenli bir ameliyattır. Her cerrahi işlemde olduğu gibi komplikasyon veya anestezi reaksiyonu ihtimali vardır. Mastopeksi ameliyatı sonrasında kanama ve enfeksiyon çok seyrek olarak gelişebilir, eğer gelişirse ‘skar’ların ( izlerin ) genişlemesine neden olur. Cerrahınızın önerilerine hem ameliyat öncesi hem de ameliyat sonrası dönemde çok sıkı uyarak bu riskleri azaltabilirsiniz.
Mastopeksi ameliyatı, farkedilebilir kalıcı skar bırakır, ama bu izler sütyen veya bikininizle örtülebilecek bölgededir. (Kötü iyileşme ve geniş skarlar sigara içenlerde daha sık olur.) Bu işlem sonunda simetrik olmayan meme başı, meme veya meme başının kalıcı his kaybı gibi komplikasyonların gelişme olanağı çok az da olsa vardır.

AMELİYATIN PLANLANMASI:
İlk değerlendirmede, beklentilerinizi cerrahınızla açıkça tartışmak ve onun düşüncelerini dinlemek çok önemlidir. Her hasta ve her cerrah ideal meme büyüklüğü ve şekli konusunda değişik görüşe sahiptir.
Cerrahınız meme muayenesi ve ölçümler yapacaktır. Ameliyat öncesi ile sonrasını karşılaştırabilmek için fotoğraflar çekilecektir. Cerrahınız sizinle yaşınız, memelerinizin şekli ve büyüklüğü, derinizin durumu gibi sonucu etkileyebilecek değişkenleri tartışacaktır. Eğer bir meme protezi yerleştirilmesi planlanıyorsa bu konuyla ilgili ayrıca bilgi almalısınız. Meme başı ve areolanın yeni yerini de tartışmalısınız; çünkü bu yapı operasyon sırasında daha yukarıya alınacaktır ve meme gerisindeki çizgi ile aynı seviyede olmalıdır.
Cerrahınız işlemi detaylı olarak anlatmalıdır; risklerini ve kısıtlılıklarını açıklamalıdır ve sonuçta kalacak skarı tamamıyla anlamanızı sağlamalıdır. Cerrahınız aynı zamanda kullanacağı anesteziyi, ameliyat olacağınız yeri ve ameliyat masraflarını açıklamalıdır.
Doktorunuza, özellikle beklentileriniz ve sonuçlar hakkında sorularınız varsa sormaktan çekinmeyiniz.

AMELİYAT İÇİN HAZIRLIK:
Cerrahınız ameliyat öncesi bir ‘mammogram’ ( meme röntgeni ) çektirmenizi isteyebilir. Ameliyat öncesi hazırlık için cerrahınız size yeme, içme, sigara içme, bazı ilaç ve vitaminlerin alınması veya alınmaması gibi noktaları içeren bazı özel direktiflerde bulunacaktır. Sigara, kan dolaşımını azaltıp dokuların beslenmesini bozar. Bunun sonucu yara iyileşmesinde gecikme hatta deride ve meme dokusunda çürümelere neden olabilir.
Asprin alıyorsanız 7 gün öncesinden başlamak üzere ameliyat sonrası üç haftaya kadar kullanılmamalıdır.
Hazırlık yaparken, ameliyat sonrası sizi eve götürecek ve gerekirse size birkaç gün yardım edecek birisine gerek olacağını unutmayınız.

UYGULANACAK ANESTEZİ:
Bu operasyon genellikle genel anestezi altında yapılır; bu durumda tüm ameliyat boyunca tamamen uyuyor olacaksınız. Bazı olgularda özellikle küçük bir ‘insizyon’ ( kesi ) yapılacaksa cerrahınız sizi sedatif ilaçla kombine edilmiş lokal anesteziyi tercih edebilir. Bu durumda uyanık ama gevşemiş olacaksınız ve çok az rahatsızlık duyacaksınız.

CERRAHİ:
İnsizyon, çıkarılacak meme derisi alanını çevreler ve areolanın yeni yerini belirler, areolayı çevreler. Cerrah, fazla olan deriyi çıkarır, meme başı ve areolayı yeni yerine yukarı taşır. Sonra her 2 yandaki meme dokusunu areola çevresinde ve orta hatta birleştirirken, memenin yeni hatlarını şekillendirir. Kesiler alınacak deri alanını çevreler ve meme başının yeni yerini belirler. Meme kaldırılmasının yanısıra bir meme implantı konulacaksa, bu implant meme dokusunun hemen arkasında hazırlanan bir keseye veya bazen de göğüs duvarındaki kasın arkasına yerleştirilir.

Ameliyatın yapılması genellikle 1,5 – 3,5 saat arasında bir süre alır. Mastopeksi teknikleri çok değişiktir. Vertikal Mastopeksi ve Ters T tekniği en sık kullanılan Cerrahi tekniklerdir.
Circumareloar Mastopekside, sadece memenin ucundaki areola denilen renkli kısmın çevresinde yapılan kesi ile gerçekleştirilir. Bazı hastalarda, özellikle relatif olarak küçük ve az sarkıklık gösterenlerde daha az ve sınırlı insizyon içeren bu prosedür uygulanabilir.

AMELİYAT SONRASI:
Ameliyattan sonra ince pansumanın üzerinde elastik bandaj sarılmış veya cerrahi sütyen giydirilmiş olacaktır. Memeleriniz ilk 1-2 gün hafif mor, şişmiş görünür ve rahatsızlık verebilir; ama ciddi bir ağrı oluşturmaz. Duyacağınız herhangi bir rahatsızlık durumunda cerrahınız ağrıyı azaltmak için gerekli ilaçları önerecektir.
Bandajlar 7. günde çıkartılır. Üç hafta sürer ile yumuşak bir destek sütyeni giydirilir. Bu sütyeni gece gündüz giymeye devam edeceksiniz. Ameliyat sonrası gördüğünüz ilk adet sırasında, memeleriniz şişip ağrı yapabilir. Ayrıca birkaç ay boyunca ara ara gelen keskin ağrılara maruz kalabilirsiniz. Ameliyat sonrası doku şişmesi nedeniyle meme başı ve meme derisinde bir miktar his kaybı gelişebilir. Bu durum genellikle 6 hafta içinde kaybolur. Bazı hastalarda bu his kaybı 1 yıl veya daha uzun sürebilir; nadiren de kalıcı olabilir.

NORMALE DÖNÜŞ:
Her ne kadar 1-2 gün içinde ayağa kalksanız da çalışmaya en erken 1 hafta sonra dönebilirsiniz. 3 – 4 hafta boyunca başınızın üst seviyesine doğru birşey kaldırmak veya itmekten kaçınmalısınız. Eğer olağan dışı bir durumla karşılaşırsanız, cerrahınızı aramaktan çekinmeyiniz.
Cerrahınız size normal aktivitelerinizi özetleyen bilgiler ve direktifler verecektir. Cinsel uyarı insizyonlarınızın şişmesine yol açabileceğinden 1 haftalık bir seks yasağı direktifiyle karşılaşacaksınız. 1.5 ay boyunca kuvvet gerektiren sportif aktivitelerden uzak kalmalısınız. Süt kanalları ve meme başına dokunulmadığı için hamile kaldığınızda, genellikle memeden süt emzirmeyle ilgili bu operasyondan kaynaklanan bir olumsuz etkilenme söz konusu değildir.
Herkesin iyileşme hızı farklılık göstermesiyle birlikte, iyileşmenizin genel olarak aşağıdaki süreci takip edeceğini düşünebilirsiniz :

İlk hafta içinde:
• Daha rahat hareket etmeye başlayacaksınız ve muhtemelen çok ağır olmayan işlerinize geri dönebilirsizniz..
• Eğer kullanıldıysa cerrahi direnler alınacak ve pansuman değiştirilecek.

Birkaç hafta sonra:
Morluklar, şişlikler ve normal periyodik rahatsızlıklarınız azalacak.
Dikişleriniz alınacak. (Genelde gizli dikişler konur ve alınmaz.)
Meme başı ve areola içinde duyu giderek artacak.
Hafif egzersizleri içeren normal aktivitelerinizin birçoğuna geri dönebilirsiniz.

Birkaç ay sonra:
Memeleriniz doğal şeklini almaya başlayacak.
İlk başta kırmızı ya da pembe olan kesik izleri solmaya başlayacak.
Sarkmayı geciktirmek için devamlı sütyen kullanmanız önerilir.

YENİ GÖRÜNÜMÜNÜZ:
Cerrahınız izlerinizin mümkün olduğunca belirsiz olması için elinden geleni yapacaktır. Ama yine de bilmelisiniz ki Mastopeksi ameliyatı sonrası skarlar, areola çevresindekile hariç, belirgin ve kalıcıdır. Bu izler birkaç ay boyunca kabarık ve kırmızı kalır. Sonrasında daha az belirgin hale gelir; hatta bazen soluk beyaz çizgiler şeklinde tamamen solabilir. Bu izlerin yerleşimleri sizin ince kesimli bir bikini bile giyebilmenizi mümkün kılacak şekilde ayarlanmıştır.
Şunu aklınızda tutmalısınız ki meme kaldırma ameliyatı ile memeleriniz sonsuza dek sıkı kalamayacaktır: yerçekimi, hamilelik, yaşlanma ve kilo değişiklikleri etkilerini daha sonra da göstermeye devam edecektir. Meme kaldırma ile birlikte implant yerleştirilmesi uygulanmış kadınlarda sonuçların sürekliliği daha uzun olmaktadır.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir